Annons

Uppvärdera praktisk kunskap

Det går en skiljelinje i svensk skolpolitik som förenklat kan beskrivas i två påståenden; alla ska med och alla kan inte stöpas i samma form.
Ledare • Publicerad 11 februari 2012

I praktiken behöver det inte vara någon motsättning, ändå har det blivit så. I en gymnasieskola där alla löd under kravet att uppnå högskolebehörighet var tanken att alla skulle få samma chans oavsett bakgrund. Resultatet blev avhopp och utanförskap. Alla skulle med, men alla följde inte med.

Även om arbetsrätt och höga ingångslöner finns med bland förklaringarna till den höga ungdomsarbetslösheten så är det framförallt bristen på utbildning som utgör roten till det onda. Har man inte godkända gymnasiebetyg är det få arbetsgivare som är intresserade.

Annons

I någon mening kan det ses som ett misslyckande när utbildningsminister Jan Björklund (FP) öppnar för en ny gymnasieutbildning helt utan teorietiska ämnen. Precis som universitet och högskolor får ärva gymnasieskolans problem, får gymnasieskolan ärva grundskolans.

Men, om fler ska få chansen att komma in i arbetslivet krävs fullgångna utbildningar. En renodlat praktisk utbildning är bättre än ingen utbildning alls. Och något måste göras när mer än 10 000 ungdomar lämnar gymnasieskolan varje år med ofullständiga betyg.

En och annan skoltrött elev som väljer en rent praktisk utbildning lär dock snart ställas inför nya vägval i livet. Arbetslivet är som regel mer krävande än vardagen i skolan, på många sätt. Därför behövs det också breda vägar tillbaka in i skolan. För vad är skoltrötthet om inte ett förskönande ord för omognad?

Samtidigt finns det en tendens i samhället att undervärdera praktisk kunskap. Såväl theoria och praxis utgör övning i rationellt tänkande, för att tala med de grekiska filosofer allt färre har hört talas om i vårt ”kunskapssamhälle”.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons