Annons

Ut i ljuset med S-skandalen

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin sade sig bara för några dagar sedan vara ”chockad” över uppgifterna om kriminell infiltrering av partiet i Stockholmsförorten Botkyrka. Men ända sedan november skall han ha varit löpande informerad om kopplingarna mellan ABF, det kriminella Vårbynätverket och den lokala partiorganisationen i Botkyrka. Bilden som nu ges är att han snarare varit chockad över att det hela plötsligt kommit till allmänhetens kännedom.
Ledare • Publicerad 7 februari 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tankarna går förstås också till partiordföranden i Botkyrka Jens Sjöström som i fredags sade sig vara ”jäkligt upprörd” över att han inte fått någon information av polisen. Sjöström kallades dock till ett möte i december av partikollegan och tillika ordförande i kommunstyrelsen, den nu bortkuppade Ebba Östlin, där kommunens säkerhetsdirektör och lokal polis skulle ge en lägesbild av den kriminella infiltreringen av ABF och dess kopplingar till den lokala partistrukturen. Sjöström hade ”inte tid” just då.

”Det handlar om att ett politiskt parti till synes härbärgerar systemhotande brottslighet.”

Det är Expressen som lyft på locket till vad som ser ut att utveckla sig till en politisk praktskandal. Biträdande partisekreteraren Nils Vikmång har tvingats medge att han mottog information om läget i Botkyrka direkt från Östlin redan i november. Här blir det förstås intressant. Expressen frågar: ”När informerades Tobias Baudin om dessa uppgifter samt övriga i partidistriktet?” Och Vikmång svarar: ”Partisekreteraren har hållits löpande informerad om konflikten inom Socialdemokraterna i Botkyrka.”

Annons

Vikmång undviker alltså att svara på när övriga i partidistriktet fick information. Och ”löpande informerad” är väldigt oprecist. Likaså behöver uttrycket ”konflikten inom Socialdemokraterna i Botkyrka” inte nödvändigtvis handla om någon kriminell infiltration.

Vikmång verkar vara en slipad kille.

Men otvetydigt är att partisekreteraren Tobias Baudin och många fler på samma nivå har vetat mer än de velat tillstå. Den bild som Expressen ger är att larmen från Östlin har skickats mot såväl ledningen för Stockholms partidistrikt som mot Socialdemokraternas partistyrelse men mötts av kalla handen.

Foto: Jessica Gow/TT

Det behöver inte vara hela bilden. Men det är sannerligen nog för att allmänheten har rätt att kräva en betydande genomlysning. Det handlar inte om ännu ett av alla dessa ”bråk” inom ett politiskt parti. Det handlar om att ett politiskt parti till synes härbärgerar systemhotande brottslighet. Därmed talar vi i högsta grad om ett allmänintresse.

Tobias Baudin sade sig förra veckan vilja ”gå till botten” med uppgifterna. Det är uppenbart nonsens. Socialdemokraterna har såvitt man så här långt kan se ingen som helst ambition att hålla räfst och rättarting. Och efter att Expressen har börjat att gräva i det hela verkar instinkterna att skydda de egna ryggarna väckts till liv snarare än något annat.

Det är uppenbart medier och eventuellt rättsvårdande myndigheter som har att gå till botten med detta. Socialdemokraterna kommer inte att göra det.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons