Annons

Utan betongen stannar Sverige

Betong är inte ett perfekt material. Produktionen genererar stora utsläpp och byggnadsverk som byggs av det blir sällan tilltalande för människor. Det är hårt, kargt och kallt. Men infrastruktur och husgrunder förutsätter ett stabilt material som kan produceras i stora kvantiteter. För det ändamålet finns idag inget gångbart alternativ.
Ledare • Publicerad 17 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Att Miljööverdomstolen nekade bolaget Cementas ansökan om att fortsätta att utvidga sin verksamhet på Gotland verkar vara helt enligt lagboken. Miljön i närområdet anses värd att skydda och en fortsatt kalkbrytning skulle äventyra miljöåtaganden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Kruxet är att det aviserade stoppet i höst kommer hindra en verksamhet som producerar sjuttiofem procent av all cement som används i landet. Enligt branschorganisationen Svensk Betong finns det inget som kan ersätta produktionen på Gotland inom överskådlig tid.

Annons

Att börja importera betong är i dagsläget orealistiskt. Kraven som byggindustrin utgår från förutsätter den kvalité som Cementa kan uppnå. Den stabilitet och brandsäkerhet. Importen är heller inte en enkel fråga. I dagens ekonomiska uppgång globalt är det en bristvara.

Hur många ritningar, projektplaner och bygglov som behöver ändras eller göras om från början är svårt att säga. Men Byggföretagen varnar för att de behöver varsla tvåhundraåttio tusen jobb om man inte längre kan få den betong som skall levereras.

Alla blickar riktas nu mot regeringen. Dels har de, genom näringsminister Ibrahim Baylan, besökt fabriken regelbundet det här året. Med elektrifiering planeras en omställning till mer klimatvänlig produktion. Men det lär inte bli något av det, nu när grundråvaran inte längre kan brytas.

Men regeringen har faktiskt rätten att ingripa i miljömål som det här. I en rättsstat förutsätts domstolarna vara självständiga och deras beslut stå sig oavsett vad politiker tycker. I miljöfrågor gör man dock undantag. När andra instanser godkände Preems utbyggnad av sitt raffinaderi i Lysekil förra året meddelade regeringen att man skulle stoppa det. Hotet var tillräckligt för att planerna drogs tillbaka. Men det är inte otänkbart att regeringen nu istället går in och godkänner Cementas ansökan.

Den gamla industrivänstern, som traditionellt uppskattat betong, regerar nu med Miljöpartiet. Om de vill ingripa i frågan är osäkert. Men att Sverige går in i en ekonomisk kris med omfattande arbetslöshet är knappast i linje med att återhämta sig efter pandemin. Snarare riskerar det att göra skada där det får som mest långdragna efterverkningar.

”Regeringen har pratat om en nyindustrialisering av Sverige. Men den regerar snarare över en avindustrialisering.”

Regeringen har pratat om en nyindustrialisering av Sverige. Men den regerar snarare över en avindustrialisering. Byggandet av nya fabriker, hus och vindkraftverk förutsätter fundament av betong. Många infrastruktursatsningar blir omöjliga att fullfölja.

Konsekvenserna om inget sker kommer vara omfattande. Det är en varningsklocka för hur skör den svenska industrin idag är. Om regeringen väljer att förbli passiv så ligger det på deras samvete när effekten blir kännbar för industrins anställda. Då borde även ministrarnas tjänster bli varslade.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons