GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utan budget ingen styrsel

I och med Centerpartiets besked blev Magdalena Andersson Sveriges första kvinnliga statsminister. Men också den första kvinnliga statsministern som borde avgå.
Ledare • Publicerad torsdag 04:00
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Med en nedröstad budget finns inte stöd i riksdagen för Magdalena Anderssons politik. Hon kommer inte att kunna genomföra sina politiska budgetsatsningar som familjeveckan, byggsubventioner och statliga uppköp av privatägda skogar. En ny chans kommer förstås i vår, men inte mycket kommer att ha förändrats då.

Miljöpartiet har i skrivande stund hotat med att lämna regeringsbildningen om partiet tvingas regera med en budget som Sverigedemokraterna förhandlat fram. Det skulle innebära ännu fler tomma ministerstolar för Andersson att försöka fylla.

Sveriges första kvinnliga statsminister borde avgå.
Sveriges första kvinnliga statsminister borde avgå.
Foto: Jessica Gow/TT

För Centerpartiet är det inte heller en lyckad dag. Deras vägval har den senaste mandatperioden formats av ambitionen att stänga ute Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Den ambition kollapsade under onsdagen då Socialdemokraterna gick med på Vänsterpartiets krav på ofinansierade och skissartade pensionsförslag för att Andersson skulle släppas fram. Samtidigt röstades Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget fram av riksdagen.

En redan svag regering som inte kunnat driva fram välbehövliga reformer förvandlades på en förmiddag till en total cirkus: man har ingen budget, man har lovat guld och gröna skogar till Vänsterpartiet, man har tappat Centerpartiets stöd och Miljöpartiet hotar med att lämna tältet. Den högtidliga stämningen kring milstolpen som för all framtid gjort Magdalena Andersson historisk avbröts abrupt av verklighetens påträngande kastvindar.

Hade man följt invanda principer så hade man inte hamnat i detta läge, hade man plötsligt bestämt sig för att återigen plocka fram dessa principer så hade saken också kunnat lösas: regeringen som inte får igenom sin budget avgår. Men allt tyder på att regeringen stapplar vidare, nu med färre ministrar än någonsin.

Konstitutionsutskottet bekräftar också att det kommer att krävas en ny statsministeromröstning ifall Miljöpartiet lämnar regeringen då Andersson bara fått mandat att bilda regering tillsammans med sin gröna part. Det är nog ingen som vill utforska hur en sådan omröstning skulle bli av och sluta.

Detta enorma trassel har funnits inbyggt i Socialdemokraternas regeringsunderlag sedan man accepterade stöd från partier som vägrar samarbeta med varandra. Den pensionsreform som Vänsterpartiet tvingat fram ur denna härva innebär dessutom ett avsteg från hur partierna enats om att pensionsfrågor skall skötas. Plötsligt öppnas en ny spelplan för enkel och extremt dyr populism där partierna kan tumla runt inför valdagarna. Samtidigt som pensionssystemen kräver långsiktiga lösningar.

Det viktigaste som hände igår var att riksdagen antog oppositionens budget. Den innehåller konkreta skattelättnader för pensionärer och satsningar på polislöner. Det är, i jämförelse med den nyvalda regeringen, en stabil produkt som åtgärdar problem i vårt land.

Jacob SidenvallSkicka e-post