GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utbildningspengar går till extrem islamism

Religiösa extremister har utnyttjat de svenska utbildnings- och folkbildningssystemen för att få offentliga bidrag och plattformar för sin Salafistiska tro. Det är knappast den typen av verksamheter som svenska skattebetalare vill vara med och finansiera
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Römosseskolan i Göteborg har länge kantats av skandaler. Ständig kritik från Skolinspektion, könsuppdelade lektioner, muslimska inslag i undervisningen och särbehandling har varit återkommande i inspektionens rapporter. Ändå har det fått fortsätta.

Abdirizak Waberi är nu polisanmäld för bedrägeri.
Abdirizak Waberi är nu polisanmäld för bedrägeri.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Förra året utnyttjade skolan ett kryphål i lagen för att kunna ta över den nyligen nedlagda Safirskolan, vars tidigare ägare bedömdes som säkerhetshot av Säkerhetspolisen. Flera återvändare från Islamiska staten var verksamma vid skolan och polisen bedömde även att eleverna riskerade att ”utsättas för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller grov brottslighet som metod för politisk förändring”, som GT (22/7) då rapporterade om.

Rektorn Abdirizak Waberi, som i praktiken styrt skolan de senaste trettio åren, har nu avskedats av bolagets styrelse och är misstänkt för att ha förskingrat pengar. Tidigare gånger han hamnat i blåsväder, som när det avslöjades att han drev ett islamistiskt parti grundat av en talesperson för Muslimska brödraskapet hemma i Somalia, stod skolan bakom honom och lät han fortsätta ha huvudansvaret för undervisningen.

Skolinspektionen har varit medveten om problemen med att flera av de muslimska skolorna i Göteborgsområdet drivs av islamister. Men det har stannat vid kritik, verksamheten har såvida inte Säpo pekat ut säkerhetshot fått fortsätta.

Att svenska skolan tillåtit extremister att etablera verksamhet är illa nog. Att det tillåts fortsätta är såväl en brist hos myndigheternas sida då de inte använder de medel som finns. Men det behövs samtidigt skarpare lagstiftning för att sätta stopp för den här typen av verksamhet. Römosseskolan är långt ifrån ett unikt fall.

Journalisten Sofie Löwenmark vid stiftelsen Doku avslöjade i onsdags att pengar som skolverket betalat ut till ”läxhjälp” istället gått till salafistisk predikan. I praktiken betalade svenska staten för en koranskola i Malmö driven av muslimska extremister. Hatiska och nedvärderande påståenden om kvinnor, sexuella minoriteter och andra muslimska trosinriktningar förekommer i föreningens sociala kanaler. Någon hjälp med läxorna ser dock inte ut att ges.

"Att myndigheter tar vad som står i dokumenten som skickas med begäran om bidrag för att alltid vara sant fungerar inte i dagens Sverige."

Det handlar om mer än dåligt förvaltade skattemedel. Det är stöld av offentliga resurser och en indoktrinering av barn in i utanförskap och religiös extremism. Att myndigheter tar vad som står i dokumenten som skickas med begäran om bidrag för att alltid vara sant fungerar inte i dagens Sverige.

Myndigheterna behöver inse att de utnyttjas som kassako för religiösa extremister och människor som verkar för att fördjupa Sveriges samhällsproblem. Man kan inte fortsätta påstå att man är naiv. Detta har pågått i decennier och fortsätter vara ett problem så länge staten fortsätter blunda för det. Extremister har inget i skolan att göra.

Läs mer