Annons

Utebliven kvalitetshöjning

Åtta av tio Växjöbor vill att skatten ska höjas bara pengarna satsas på skolan. Det visar den lokala opinionsundersökning som i går presenterades i Smålandsposten. Vid en snabb anblick spelar resultatet den rödgröna oppositionen i händerna. De går ju till val just på att höja kommunalskatten med 30 öre och satsa dessa på barn och utbildning.
Ledare • Publicerad 9 september 2014
Åsa Karlsson Björkmarker (S) vill satsa på skolan. Men frågan är pengarna räcker till allt hon lovat.
Åsa Karlsson Björkmarker (S) vill satsa på skolan. Men frågan är pengarna räcker till allt hon lovat.Foto: Lena Gunnarsson

De extra 51 miljonerna som skattehöjningen skulle ge kan till exempel satsas på enbart nya lärartjänster. Då skulle kommunen kunna anställa 90 nya lärare, vilket naturligtvis skulle göra skillnad på skolorna.

Men de rödgröna i Växjö vill satsa bredare och bygga ut skolans och förskolans ansvar inom en mängd områden.

Annons

Till exempel vill man utöka antalet skoldagar, vilket snabbt minskar utrymmet för att anställa fler lärare. Vidare vill man satsa mer på lovskolor och införa en sommarskola. Det är goda intentioner, men pengarna rullar på.

De rödgröna vill också utöka den kommunala läxhjälpen, vilket också innebär kostnader. Sedan lovar man fler anställda speciallärare och mer resurser till elevhälsan. Redan anställd personal lovas också få mer fortbildning. Därutöver ska fritidsverksamheten utökas, vilket också borde innebära fler tjänster som konkurrerar med antalet nya lärartjänster.

Det är förresten inte bara i den vanliga skolan som nya tjänster ska fördelas. De rödgröna vill för samma budget också öka antalet vuxna i förskolan där barngrupperna ska minskas i både de yngre och äldre klasserna. Förskolan ska byggas ut med kommunal nattomsorg tillgänglig för alla som jobbar natt, en särskilt dyr reform. Förskolan ska också kunna användas av föräldralediga om dessa är inskrivna på sfi-kurser.

Sedan tillkommer satsningar på skolungdomar där det är oklart vilken budget som ska stå för huvuddelen, men där den kommunala rimligen påverkas. Ett exempel är fria bussresor för alla barn och ungdomar, även på kvällstid. Därtill vill man utreda en maxtaxa för kultur- och fritidsaktiviteter för barn.

Hur mycket de rödgröna avser att satsa på dessa olika områden är oklart. Budgeten är av det mer visionära slaget. Klart är att Växjö kommun under rödgrön ledning vill ta ett större ansvar för barn och ungdomar, i förskola, skola och på fritiden. Sett ur perspektivet är den utlovade skattehöjningen på 51 miljoner ganska modest.

Man kan undra om oppositionen inte borde höja skatten avsevärt mer. Om man har en budget på 1,7 miljarder, inom vilken man vill ut­öka varje tänkbart utgiftsområde och inte föreslår några besparingar, då räcker inte 51 miljoner långt. Risken är den lilla skattehöjningen i kombination med den stora utbyggnaden leder till en försämrad kärnverksamhet, och det är nog inte vad folk tänker sig när de säger att de vill se mer skattepengar till skolan. Ökade resurser till skolan ska i det här fallet inte förväxlas med ökad kvalitet.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons