GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utpressning i öst

Cynisk människosmuggling är Vitrysslands verktyg när EU pressas på pengar.
Ledare • Publicerad 10 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tack vare dramatiska bilder har situationen längs Vitrysslands gränser till EU-länder uppmärksammats. Hundratals migranter från länder i Mellanöstern verkar bussas ut mot Polens och Litauens gränser för att ges tillgång till asylprocesser inom unionen. Människor pressas mot gränsstängsel av beväpnade soldater.

Det här är en konstgjord flyktingvåg i syfte att påverka andra länder. Det är och bör benämnas som hybridkrigföring från Vitrysslands sida.

Situationen har pågått under ett antal månader men först nu ansetts kritisk. Tyskland tog under oktober emot cirka femtusen migranter som tagit vägen över Vitryssland, det åtagandet har säkert avlastat spänningarna tillfälligt. Under tiden har tyska medier rapporterat att flera flygbolag registrerade i länder i Mellanöstern öppnat flyglinjer till Vitrysslands huvudstad Minsk. Turkish Airlines har haft två flighter per dag under en längre tid. Det är alltså svårt att veta hur många migranter som just nu finns i diktaturen Vitryssland.

Målet är självklart EU vars regler för asylprövning är enastående. Det är dock inte säkert att denna prövning skulle visa att deras asylskäl är tillräckliga för uppehållstillstånd. Anledningen till migrationen påverkar beslutet och Turkiets och Vitrysslands agerande lär kunna påverka bedömningen.

Polsk polis står uppradade vid landets och EU:s gräns mot Vitryssland.
Polsk polis står uppradade vid landets och EU:s gräns mot Vitryssland.
Foto: Leonid Shcheglov

För regimen i Vitryssland är målet att pressa EU. Det finns flera saker att uppnå. EU: sanktioner mot personer kopplade till landets ledning skulle kunna mildras om man får till en förhandlingssituation. Interna konflikter inom EU kan förvärras på ett sätt som allvarligt sänker arbetskapaciteten. Mot denna risk har Tysklands inrikesminister Horst Seehofer agerat resolut. Han har gett Polen sitt fulla stöd i försöken att freda sin gräns och även uttalat att Tyskland och EU bör ställa upp för att stärka gränsen. Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson har också uttryckt stöd till Polens ambitioner om att bygga en gränsmur mot Vitryssland.

Från tyska politiker riktas också ett pekfinger mot Moskva. Tidningar har rapporterat om att flygtrafiken också kommer från Rysslands huvudstad och att migranter kan färdas denna väg. Men relationen mellan Vitrysslands starke man Lukaschenka och Rysslands Vladimir Putin är väldokumenterad och det framstår som osannolikt att Lukaschenka har tillräckliga kontakter i Turkiet för att få till denna märkliga trafik.

EU förhandlade för ett par år sedan ett mycket dyrt avtal med Turkiet för att förmå landet att ta ansvar för de flyktingar som fanns där. Försöken från migranter att ta sig in i unionens jurisdiktion var farliga och många människor omkom. Under gårdagen föreslog Rysslands utrikesminister Lavrov att EU borde förhandla ett likartat avtal med Vitryssland, plötsligt ställs situationen i ett förklarat ljus.

Cynismen är inte mindre idag, människor i extrem utsatthet används som brickor i ett hämningslöst politiskt spel där EU skall straffas för att man försöker upprätthålla mänsklig värdighet och rättssamhället.

Jacob SidenvallSkicka e-post