Annons

Vad är längre ”särskild händelse”?

Det är svårt att ta in de scener som utspelade sig utanför Gamlegårdens köpcentrum i Kristianstad i tisdags. Tre ungdomar mellan arton och femton år har gripits, misstänkta för att ha öppnat eld och allvarligt skadat tre personer. Tillståndet för offren, varav en är en kvinna i sextioårsåldern, är allvarligt.
Ledare • Publicerad 4 augusti 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Hela polisregion Syd och därigenom även Växjö berörs eftersom det helas klassats som särskild händelse. Polisiära resurser kommer att dras till Kristianstad. Samtidigt har den senaste tiden varit så svart i det här avseendet att frågan snart kan ställas hur pass ”särskild” händelsen egentligen är.

I Flemingsberg skottskadades två små barn. I Upplands Bro besköts en bil som det skall ha varit ett barn i. I Luleå mördades en kvinna vid en badplats och samma dag sköts en man i Kärrtorp. Och så, förstås, en mördad polis i Göteborg.

Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Börjar vi närma oss tröskeln för när en särskild händelse måste omdefinieras? Extraordinära resurser kan trots allt inte sättas in hela tiden.

Det är en händelse som ser ut som en tanke, att samtidigt som Kristianstadskotten skakar om Sverige redovisar Polisen uppgifter som visar att precis den här typen av våld ökar. Sommaren 2021 är långtifrån över men ser ut att bli den värsta sedan polisen över huvud taget började mäta det de kallar skjutningar.

”Extraordinära resurser kan trots allt inte sättas in hela tiden.”

Kristianstadungdomarnas låga ålder gör att man kan anta att de valts ut för uppgiften just för att det svenska rättssystemet i princip står utan avskräckande straff för omyndiga. Ändringar i det avseendet är på väg men för sent och i för liten omfattning. Det fångar i ett nötskal den större situationen. Regeringen reagerar hela tiden retroaktivt på utvecklingen, skeende för skeende, och utan att vidröra behovet av en bred och fundamental förändring av villkoren för svensk brottsbekämpning.

Det är ingen slump att inrikesminister Mikael Damberg kallade till pressträff just i går för att meddela att regeringen vill se över reglerna för datalagring som ju polisen länge efterlyst. En utredning skall vara klar 2023. Det har inte mycket med skottlossning på öppen gata att göra, det inser i princip alla. Draget är tänkt att ge medial sinnesro. Man vill framstå som resolut just när det skjuts lite för mycket. Problemet är att det blir uppenbart att det är just den egna politiska husfriden regeringen ytterst är intresserad av, inte säkerheten på gator och torg. Att på allvar prioritera det senare skulle kräva så ofantligt mycket mer och då är det tacksammare att istället strössla ut presskonferenser när det blir alltför upprörda känslor.

Men till slut brister den bubblan också. Till slut finns det inte fler betänkanden, utredningar och översyner att lägga upp på bordet. Till slut kommer även den här regeringen – eller nästa - tvingas erkänna att man behöver ta ett omfattande grepp om hela det svenska rättsväsendet för att få bukt med situationen. Ju förr desto bättre.

FREDRIK HAAGE

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons