Vägen framåt går inte bakåt

Lättnaden verkade vara stor bland socialdemokratiska politiker och debattörer efter det att den socialdemokratiska kriskommissionen igår offentliggjorde sin slutrapport. Den lokala riksdagsmannen Thomas Eneroth tyckte att det nu får vara färdigkrisat för partiets del. Partisekreteraren Ibrahim Baylan sade att krisrapporten innebär att självplågeriets tid nu måste vara över.
Ledare • Publicerad 16 februari 2011

Den stora frågan är om krisrapporten verkligen utgör en sådan, slutet på Socialdemokraternas kris alltså. Litet verkar peka i en sådan riktning.

Vid en genomläsning av dokumentet är det svårt att se vad Eneroth och Baylan sätter sådant hopp till. Å andra sidan vet ingen mer än socialdemokraterna själva vilka interna konflikter kriskommissionen har haft att tackla.

På de sakpolitiska områdena känns det mesta igen från förr. Kriskommissionen verkar vilja gå framåt genom att ta tre steg bakåt. Det är traditionell socialdemokratisk politik som återigen ska upp på den politiska agendan: Statliga satsningar inom infrastruktur, energi och bostadsbyggande, full sysselsättning, ifrågasättande av villkoren för privata alternativ inom välfärden och höjt skatteuttag.

Man undrar om kriskommissionen verkligen förstått vidden av valförlusten. Valresultatet 2010 var det sämsta för Socialdemokraterna på nära 100 år. Storstadsväljarna, medelklassen och den arbetande befolkningen tämligen flydde partiet. Efter valet har den rödgröna alliansen och en partiledare kastats i papperskorgen.

En av analyserna som framfördes efter valet var att Socialdemokraterna istället för att ifrågasätta opinionens åsikter måste fånga upp dess nya preferenser och livsvillkor. Att partiet måste förstå att Rut-avdrag och valfrihet är kära ingredienser i många människors liv. Mycket litet tyder på att man lystrat till sådan kritik.

Visserligen har vintage och second hand blivit populärt inom såväl klädmode som heminredning men frågan är om det är trender som går att överföra till politikens domäner. Socialdemokraterna har naturligtvis all rätt att iklä sig gammal politik men frågan är om det gör att partiet går i takt med opinionen. Gamla tiders lösningar kan svårligen lösa nya tiders problem.

I vilket fall som helst ska man inte överdriva gårdagens krisrapport. Trots allt är det mest skriande problemet för Socialdemokraterna för stunden inte politiken utan att man överhuvudtaget måste finna någon som kan föra fram den.

Till dess att en ny partiordföranden är tillsatt lär det därför inte vara slut på någon kris för Socialdemokraterna. Först då kan möjligtvis Baylan och Eneroth andas ut och säga att man ridit ut stormen.

Anders Gustafson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.