GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vagt ledarskap mot hoten

Statsministern måste leda landet genom den ryska säkerhetskrisen.
Ledare • Publicerad 8 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Säkerhetsläget i Europa har på kort tid gått från att vara dåligt till att bli direkt farligt. Ryssland har ställt upp stora trupper längs gränsen mot Ukraina och uttalat ultimatum gentemot NATO. I torsdags uttalade Sveriges överbefälhavare Micael Bydén att dessa ultimatum står i strid med hans uppdrag:

”Det blir svårt till omöjligt i alla andra relationer om man ska följa de här säkerhetsförslagen. Rasera är ett starkt ord, men jag kan bara tala med de här starka orden utifrån mitt uppdrag. Jag kommer inte att kunna leverera mitt uppdrag om det där skulle gå igenom.”

Det är ord som utan onödiga adjektiv förmedlar allvaret i situationen: grunden för svensk försvarsdoktrin är hotad. Om Rysslands krav, som går ut på att NATO inte skall tillåtas öva med länder som inte är med i försvarsalliansen, tillgodoses kommer den svenska försvarsmaktens förmåga att försvara landet begränsas. Och detta skulle i så fall ske på grund av ett annat lands militära hot.

Statsminister Magdalena Andersson har varit sen och vag i sina kommentarer angående det ryska hotet mot vår säkerhet.
Statsminister Magdalena Andersson har varit sen och vag i sina kommentarer angående det ryska hotet mot vår säkerhet.Foto: Kenzo Tribouillard

Med detta som bakgrund har Sveriges statsminister Magdalena Andersson haft ett möte med Natos generalsekreterare, norrmannen Jens Stoltenberg. Sveriges princip om att försvaret skall vara såpass starkt och trovärdigt att vi i vårt land kan fatta våra egna beslut utan påverkan från yttre krafter är just nu prövad. Regeringens linje i frågan har hittills varit att Sverige skall vara alliansfritt men kunna samarbeta och öva med vilka länder man vill. Efter mötet med Stoltenberg skrev statsministern på sociala medier om ”the importance of upholding the European security order and deepening the partnership between Sweden and NATO.” Alltså, att partnerskapet mellan Sverige och Nato skall fördjupas.

Det får ses som någon form av kommentar till den pågående och allvarliga säkerhetskrisen som Ryssland skapat. Något som statsministern varit senfärdig med att leverera. Men det är också ett uttalande som utan förankring anger en ny riktning för säkerhetspolitiken. Sveriges samarbete med Nato är omfattande och djupt. Samtidigt är det skillnad på att vara medlem och att inte vara medlem. Det skulle vara välgörande att få höra Andersson förklara hur samarbetet skall fördjupas ytterligare utan att en medlemsansökan skickas in. Symbolpolitik och markeringar är inte samma sak. Just nu behövs säkerhetspolitiska markeringar som visar att Sverige trots en mörk hotbild riktad mot Ukraina, Nato och Natos samarbetspartners (däribland Sverige) kan röra sig fritt och träffa överenskommelser med länder och aktörer så som man vill.

Ukraina har rätt att utforma sin säkerhets- och försvarspolitik hur landets medborgare vill. Rysslands ledarskap är av en annan uppfattning. Det beror på febriga drömmar om fornstora dagar och förvridna tankar om rättmätigt inflytande över grannländer. Den tanken om intressesfärer är farlig för den gör att man plötsligt kan ursäkta om människor någon annanstans sätts under förtryck från en främmande makt.

Europa och Sverige står inför ett allvarligt säkerhetshot. Statsministern måste göra mer för att visa att Sverige är fritt och att vi fattar våra beslut utan yttre påverkan.

Jacob SidenvallSkicka e-post