Våldet kan gå på export
I SR Ekot intervjuades nyligen vapensmugglingsexperten Nils Duquet, från Flamländska fredsforskningsinstitutet i Bryssel, om det svenska skjutvapenvåldet. Han beskrev Sverige som vapenvåldets centrum i Europa och befarar att situationen är som en ond spiral. Enligt honom finns risken att resterande europeiska länder följer i Sveriges fotspår.
Sveriges minst smickrande exportvara har redan börjat synas i andra länder. I slutet på förra året visade ett reportage i Aftonbladet (29/12 2022) hur svenska gäng i stadig takt söker sig till Spanien. De åker ned till soliga semesterorter för att kunna vila och gömma sig–från rivaliserande gäng och svensk polis. Men dagordningen stannar inte bara vid att gömma sig och lapa sol. De kriminella använder även Spanienvistelserna för att förhandla med och nätverka med andra internationella knarkmaffior. Flertal våldsbrott som ägt rum i Spanien de senaste åren har haft kopplingar till just svenska gäng.
Även i Expressen (27/6 2020) rapporterades det tidigare om att de svenska gängen beskrivs som de mest våldsamma nätverken som härjat på den spanska solkusten. Uppgörelserna mellan gängen beskrivs som grymma, tortyrfyllda och rentav “medeltida”. Konflikterna speglar de som finns på hemmaplan, och här sticker Sverige ut från övriga Europa på flera sätt enligt Nils Duque.
När det kommer till konfliktlösning inom den svenska gängmiljön synes tankesättet verkar vara just “mest våld vinner”. Antalet mord med skjutvapen är mycket stort. Gärningsmännen är unga, ibland så unga som fjorton. Då gärningsmännen är så unga, präglas ofta deras ageranden av en extra stor brist på mognad och låg nivå av impulskontroll. Hämnd och status ligger exempelvis bakom många dåd. Våldsbenägenheten är mycket hög, och gängmedlemmarna sitter på stort våldskapital trots sina låga åldrar.
Utbredningsrisken är då minst sagt oroväckande. Avstånden mellan de europeiska länderna är inte särskilt stort. Därtill kommer den fria rörligheten, så spridning kan utan större hinder sträcka sig till det europeiska fastlandet. Vår våldsspiral kan därför bli deras våldsspiral, om inte utvecklingen vänder. Den svenska läget blir därför en varningsflagga till resten av Europa att inte luta sig tillbaka, eller tro det svenska problemet stannar inom våra gränser.
Länge har Sverige associerats med en export av maskinvaror, fordon, elektronik, möbelvaruhus och musiksensationer. Nu ser tyvärr gängvåld ut att bli ett högst ovälkommet tillskott till den listan, om det får fortsätta som det gör idag.