GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Våldsspiralen tar tid att vända

Ytterligare ett dokument läggs till högen. Rapporterna om gängvåldet tynger regeringen. Minsta ljusglimt, som de positiva siffrorna i årets två första månader, tas som en stor seger. Utvecklingen mot dagens situation har pågått länge. Med dagens politik kommer det ta år, om inte decennier, innan lugnet är återställt.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sverige är det enda land i Europa som sett en ökning dödsskjutningar sedan millennieskiftet. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport (26/5) som gjorts på uppdrag av regeringen. Sedan 2018 har Sverige mest dödligt skjutvapenvåld i Europa sett till befolkningens storlek.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mängden våld har i allmänhet varit stadigt på väg nedåt i Europa, även i Sverige, de senaste decennierna. Sveriges politiker och rättsväsende var dock sena att reagera när statistiken började ändra form. En ökning av vapenvåldet, som främst handlar om framväxten av beväpnade gäng, gömdes i den bredare statistiken av ett allt mindre våldsamt samhälle.

Runt 2013 skedde en förändring. Ökningen av vapenvåldet tog fart på riktigt och den sjunkande kurvan av dödligt våld som setts vändes uppåt. Sverige var i praktiken ensam om den dramatiska utvecklingen.

Åtta av tio av morden med skjutvapnen sker i gängmiljöer. Det handlar om slutna grupperingar som generellt består av unga män med invandrarbakgrund. Att det koncentreras till en specifik grupp som är uppväxta i de så kallade utsatta områdena gör våldet inte mindre groteskt. Det för dock med sig svårigheter i hur det kan hanteras.

Under våren utvärderade Brottsförebyggande rådet projektet "Sluta skjut” som polisen bedrivit i Malmö. I media framställdes det som en framgång och modellen skall prövas i fler städer.

Som den tidigare professorn i polisforskning Johannes Knutsson skriver på nättidskriften Kvartal (26/5) visade dock rådets egen rapport att det inte fanns någon uppmätt effekt. Det finns visserligen god evidens för att den amerikanska modell som projektet bygger på fungerar, men att svenskt rättsväsende fungerar på ett såpass annorlunda sätt så att mekanismen sätts ur spel.

"Arbetet är såpass styrt av regelverk och fastlagda lagföringsprocesser att hot om riktade påföljder blir rent av skrattretande från gängens perspektiv."

Svenska myndigheter och lokala aktörer kan inte skada gängens verksamhet eller lagföra dess medlemmar utifrån projektets idé om att använda morot och piska på ett sätt som förändrar gängens beteende. Arbetet är såpass styrt av regelverk och fastlagda lagföringsprocesser att hot om riktade påföljder blir rent av skrattretande från gängens perspektiv.

Om det väl går till domstol är straffsatserna för gängkriminella såpass låga att det tas med en axelryckning. I de fall där man riktat in sig specifikt på förekomsten av vapen har istället gängen rekryterat allt yngre personer, som får straffrabatt, att ta smällen om de blir tagna av polisen.

I veckan presenterade en statlig utredning ett förslag om att införa kronvittnen för att bryta tystnaden som råder i de utsatta områdena. Det är högst välkommet men långt ifrån tillräckligt.

Regeringen behöver ta utvärderingen av arbetet mot skjutningarna mer seriöst. En klapp på axeln kommer inte vända utvecklingen. Strängare åtgärder måste till.

Läs mer