GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Välfärdshot större än bidragsfusk

Sveriges generösa välfärdssystem är idag en viktig inkomstkälla för organiserad brottslighet. Ett oöverblickbart lapptäcke av bidrag och olika stödprogram kommer naturligt dra till sig personer och nätverk som vill åderlåta offentliga resurser.
Ledare • Publicerad 4 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Statsfinanserna urholkas och offentlig service blir dyrare än vad det behöver vara. För att komma åt detta skall en ny myndighet byggas upp för att stärka kontrollen av utbetalningarna. Detta är den mest uppenbara kostnaden som kriminaliteten medför för offentlig verksamhet. Men i takt med att organisationer med våldskapital ser svenska myndigheter som lovliga byten kommer även andra problem som följd.

”Kommunala tjänstemän är på ett påtagligt sätt utsatta för det ökande hoten”

I ett steg mot att belysa omfattningen av problematiken har Sveriges kommuner och regioner (SKR) publicerat en rapport (3/11) i vilken man redogör för ett åttiotal intervjuer som gjorts med personal i cirka trettio kommuner och myndigheter.

Den ekonomiska hotet mot staten har länge utgjorts av storskaliga bedrägerier riktade mot utbetalningar. Detta kommer av förklarliga skäl högt på agendan. Men det är i praktiken en liten del av den systemstörande brottslighet som drabbar offentligheten.

Foto: TT/Pål Sommelius

Kommunala tjänstemän är på ett påtagligt sätt utsatta för det ökande hoten. Att en stor del av den offentliga servicen styrs lokalt är positivt ur många hänseenden. Att beslut om tomter, vårdinsatser och kommunal service tas nära medborgarna medför en förståelse för lokala förutsättningar och demokratisk växelverkan mellan allmänheten och beslutsfattare.

Exponeringsytan är dock en öm punkt för den som vill sätta tryck på offentliga beslut. I utsatta områden oroar sig lokala företrädare som SKR talat med för att självcensur och tystnadskultur breder ut sig som följd av den otillåtna påverkan som kriminella riktar mot kommunerna.

Men det är långt ifrån en utveckling som koncentrats till vissa områden. I offentlig sektor har arbetsmiljön förändrats till det sämre på många håll. Det är i hög grad en följd av rent organisatoriska misslyckanden och felbedömningar av hur verksamheten behöver utvecklas. Men rent krasst finns det ett tryck på kärnverksamheten som inte fanns tidigare.

De nya problemen och hoten är av en annan skala än tidigare utmaningar. Geografisk rörlighet och digitalisering skapar inte bara möjligheter för medborgarna som söker service utan även för kriminella. Kommuner och myndigheter behöver förberedas på att hantera välfärdsbrotten.

Det är ett påtagligt problem att de som står i främsta ledet för Sveriges välfärdssystem utsätts för regelbundna hot från personer i den kriminella miljön. Detta är inte ett lika uppenbart problem som att statens resurser inte räcker till alla politiska åtaganden. Det är dock en röta som likväl underminerar verksamheten.

Att budgeten inte går ihop är en katastrof för politiker och chefer. Men om anställda i offentlig sektor inte vågar ta svåra beslut eller ens gå till jobbet har landet avsevärt större problem än ett budgetunderskott.

PONTUS WESTERHOLM

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.