Välkommen spårväxling

På ett chartrat tåg åkte i går Alliansens fyra partiledare från Stockholm till Linköping där de presenterade höstens storsatsning i form av 55 miljarder kronor till järnväg.
Ledare • Publicerad 30 augusti 2012

Redan tidigare har det flaggats för att höstbudgeten skulle innehålla satsningar på forskning, sänkt bolagsskatt och just infrastruktur. Konkret innebär satsningen bland annat ökat underhåll och att Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg mellan Järna söder om Södertälje och Linköping, via Skavsta flygplats, byggs.

Ostlänken, en till synes regional satsning, gynnar inte bara flygsugna stockholmare som kommer att kunna ta sig till Skavsta på 40 minuter, utan har betydelse nationellt. Länken förenklar och förkortar även resvägen för den som åker från till exempel Malmö, Växjö eller Jönköping till Stockholm, som ju måste passera delsträckan. Första etappen, Mölnlycke-Bollebygd, av dubbelspårig järnväg mellan Borås och Göteborg kommer också att börja byggas. Järnvägarna är ett välkomnat första steg mot en ny stambana för nya snabbtåg. Nu återstår tekniskt arbete och förhoppningar om att underhållspengarna ska klara av att förhindra vinterns tågkaos.

Investeringar i infrastruktur skapar sällan politisk konflikt, annat än om de inte blir av. Oppositionens kritik handlar egentligen bara om att satsningen borde ha varit ännu större, snabbare, bättre, starkare. Däremot passar Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, på att tala om att Socialdemokraterna minsann har föreslagit en sådan satsning i flera år. Andersson noterar att finansminister Anders Borg (M) tidigare har kallat Ostlänken "robust olönsam" och undrar vad det beror på att han ändrat sig.

Det stämmer, för några år sedan talade Borg om överinvesteringar i järnvägen. Den satsning som alliansregeringen gör nu är en svängning, inte minst för Moderaterna. Mindre relevant är det vilken anledningen är till att Borg har ändrat sig, förmodligen är det ett resultat av partiets alltmer realpolitiska hållning, och Andersson har få politiska poäng att vinna på att försöka få Borg att framstå som en kappvändare, när investeringen dessutom är välkommen.

Växlingen får regeringen att framstå som allt annat än vacklande. De visar efter sommarens kritiska mediebild om ett splittrat allianssamarbete upp en enad front. Järnvägssatsningen är en trumf för Centerpartiet, som länge har tryckt på förslaget, då de är i behov av att spela sina kort väl. I en mätning från TV4/Novus hamnar de under riksdagens fyraprocentsspärr. Enligt undersökningen har regeringspartierna dessutom lägre stöd en de rödgröna partierna tillsammans. Däremot har de högre stöd nu än den här perioden förra året.

Tågresan till Linköping och presentationen av budgetnyheten var ett sätt för Alliansen att fira sina åtta år tillsammans. Visst finns anledning att fira, för trots halvtaskiga siffror ser Alliansen ut att vara på rätt spår igen.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.