GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vänstern har tagit kulturen som gisslan

De senaste åren har politiker på olika nivåer försökt styra kulturpolitiken på sätt som går bortom den ofta upprepade men sällan respekterade principen om armlängds avstånd. Därför tillsatte regeringen 2019 utredningen för att kunna förebygga att politiker blandar sig in kultursektorns skapande.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Myndigheten för kulturanalys presenterade under torsdagen den rapporten. Att regeringspartiernas egna politik skulle få en sådan sågning var kulturministern nog inte beredd på.

Miljöpartiet insåg snabbt att de kunde styra kulturbidragen dit de vill.
Miljöpartiet insåg snabbt att de kunde styra kulturbidragen dit de vill.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Myndigheten pekar på sådant som att bidrag ofta kopplas till specifika uppdrag och kriterier som i sin tur skall leda till specifika effekter på samhället eller att vissa åsikter särskilt lyfts fram. En vilja från kulturskapare att påverka samhället är fullt naturligt. Men här är det politiker och tjänstemän som genom styrdokument och krav försöker vrida sektorn i den riktning de själva önskar.

Problemen har egentligen varit känt sedan länge. Men eftersom kritiken mot styrningen kommit från höger har det inte fått något gehör. Att kulturminister Amanda Lind till slut kände sig manad att tillsätta en utredning är inte förvånande.

Lind och hennes företrädare Alice Bah Kuhnke har inte gjort någon hemlighet av att de försöker påverka kulturen. När Miljöpartiet fick makten över kulturdepartementet efter valet 2014 hade partiet inte ens något kulturpolitiskt program och kritiserades för att sakna politik på området. På kort tid skrapade en arbetsgrupp ihop en skrift om visionerna för kulturen och innehållit fick många att kippa efter andan. ”Kvantifierade mångfaldsmål ska sättas upp, med sanktioner och konsekvenser från huvudmän om målen inte uppnås.” Några riktiga sanktioner verkar det inte ha blivit. Men målsättningen kunde inte göras tydligare, kulturen skall kuvas.

Politiska riktlinjer genomsyrar hela den kulturpolitiska bidragsindustrin. Det var inget nytt när Miljöpartiet för fem år sedan var naiva nog att säga det rakt ut.

Som Lars Anders Johansson skrivit i sin bok Att dansa efter maktens pipa (2017) har synen att kulturen står i politikens tjänst genomsyrat vänstern och i synnerhet socialdemokratin under många decennier. Sedan sjuttio-talet har svensk kulturpolitik varit extrem om man jämför med andra länder.

"Konstnärlig frihet skall gälla. Men i verkligheten är det i hög grad politiska beslut och ideologisk vinkling som styr vem som får pengar."

Sveriges kulturinstitutioner, från Kungliga Operan till enskilda konstnärer, är i hög grad beroende av offentliga medel. Dessa delas ut av organisationer som Statens Kulturråd, Svenska filminstitutet och alla regioner och kommuner. Konstnärlig frihet skall gälla. Men i verkligheten är det i hög grad politiska beslut och ideologisk vinkling som styr vem som får pengar.

Hos regeringspartierna börja insikten om att det lär bli ett maktskifte börja sjunka in. Högern har blivit mer medveten om kulturpolitikens betydelse i samhället och som svar har de rödgröna fått en nyfrälst relation till begrepp som konstnärlig frihet. Om den politiska klåfingrigheten kan få ett slut är det välkommet.

Men att regeringen tar emot ett sådant grundskott mot sin kulturpolitik med öppna armar är svårt att tro. Även om de påstår sig värna kulturens självständighet kommer de inte släppa kontrollen i första taget.

Läs mer