unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Var god och nyttig: Ät mer kött

Även under 2019 minskade svenskarnas köttätande, visar en ny rapport från Jordbruksverket. Goda nyheter för hälsa och klimat? Inte alls.
Foto: Helena Landstedt / TT
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I hela västvärlden, och kanske framför allt i Sverige, växer en aversion mot kött. Flera olika ideologiska föreställningar har visat sig förträffligt ihoppassbara, som i ett pussel. Man älskar att hitta anledningar till att kött skall bli ett nytt tabu.

Veganer vill inte att man skall äta djur över huvud taget. Ett slags moralisk renhetslära som på ytan ter sig ödmjuk men som i realiteten är motsatsen. Människan tänks vara så pass överlägsen att hon står över naturens vanliga kretslopp. Men man är inte alls ”naturlig” utan tvärtom frikopplad från det naturliga sammanhanget - som för människans del är att tillgodogöra sig levande föda. Det är inte omoraliskt att döda djur för att äta dem. Det är att acceptera fundamentala mänskliga livsbetingelser.

Och jo, kött är nyttig mat. De studier som tyder på att köttätare har sämre hälsa tar inte hänsyn till sociologiska faktorer. Köttätare tenderar över lag att vara personer som inte bryr sig om allmänna råd om god hälsa och livsstil. De röker, rör sig för lite och äter på McDonalds. Alltså tenderar de att ha sämre hälsa än vegetarianer som inte röker och som ratar skräpmat. Men det betyder inte att kött är något dåligt eller att vegetarianism är bra. Det är frågan om synvillor.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Kor är heller inte så dåliga för klimatet som renhetsivrare vill ha det till. Vådan av de gaser de släpper ut i atmosfären står sig slätt mot deras positiva inverkan. Om det inte fanns kor skulle vi inte ha samma kulturlandskap som i dag. Tänker vi oss att betesmarken istället blir jordbruksmark eller bara växer igen och blir skog, försvinner också många arter som lever just i betesmarksmiljö men inte någon annanstans. Det blir alltså fråga om att mångfalden av biotoper drabbas. Kor – liksom andra betesdjur – behövs för att naturen skall vara variationsrik och miljön därmed gynnas. Läs gärna ekologen Therese Lindströms debattartikel i tisdagens Smålandsposten.

Men utvecklingen går åt fel håll. Orättvist hårda krav på svenska bönder och en ideologiskt upphettad fientlighet mot kött och kor gör att bönder har det svårt. Och läggs en gård ned skall det mycket till för att den skall öppna igen.

Veganism, hälsohets och klimataktivism har kommit att bli en sorts överlappande ideologier. Men verkligheten är mer komplicerad än vad förkunnarna i fråga vill ha den till. Varken korna eller köttätarna är hot mot hälsa och planet. Och när karta och verklighet inte stämmer bör man se förbi kartan.

Det är bara att grilla biffen och äta med gott samvete. För hälsans och miljöns skull.