Värdegrund för ansvar

"Förtroende kan aldrig tas för givet, det måste ständigt återerövras", yttrade civilminister Stefan Attefall (KD) lägligt efter svajande opinion för regeringens förmåga att hålla i myndigheter, som i sin tur haft svårt att hålla i skatteslantarna.
Ledare • Publicerad 3 september 2012

Därför väljer regeringen att förlänga ett projekt om värdegrunder inom statsförvaltningen, initierat 2010, ytterligare fyra år.

En tendens, som har synts mer påtagligt i media efter avslöjandena om vidlyftig internrepresentation, tycks vara ett tydligare kostnadsperspektiv – och ett ökat intresse för budgetfrågor. Till värdegrundsprojektets prislapp på 20 miljoner kronor är tanken att ett mer permanent förhållningssätt till alla statstjänstemän ska etableras.

Betoningen landar på kostnaden som oreflekterat ses som en utgift istället för en investering för framtiden. Diskussionen om hur pengarna kan användas på bästa sätt är viktig, men den bör inte enbart ske utifrån kostnader, utan utifrån alternativkostnader.

En varsam hantering och noggrann avvägning av hur skattebetalarnas pengar används har i kombination med minskad byråkrati varit ett moderat ideal. Projektet ska inte resultera i högre travar av exakta föreskrifter och manualer som direktörer och chefer kan gömma sig bakom, utan ökad medvetenhet om det personliga ansvaret i förhållande till medborgarnas gemensamma medel.

Med ansvar är det som med förtroende. Det måste ständigt återerövras. Då krävs en god värdegrund att stå på.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.