Varghundarna visar det nya samhället
Internet undergräver de gamla institutionerna.
Sveriges Radios program Kaliber gav i veckan en intressant inblick i en subkultur som annars verkar trivas med att gå under radarn. Oklara regler har gjort att varghybrider med stora genetiska inslag av varg kan importeras och hållas som husdjur i Sverige.
Programmet visar upp olika delar av problematiken som uppstått kring detta. Djur som rymmer och skadar andra, både människor och djur är det mest påtagliga. Men det är inte heller lyckat att myndigheterna verkar stå handfallna. Polisen har svårt att agera när lagstiftningen lämnat utrymme för tolkning.
Det specifika tolkningsutrymmet handlar om att reglerna utgår från att de som blandar in varg när de avlar är ute efter att sänka andelen varg-dna. Därför har man sagt att den femte generationen bort från vargen är tillåten att ha i Sverige. Men i subkulturen verkar det vara populärt att ha så mycket vilddjur i hunden som möjligt och därför genomförs parningar med varghybrider som också har hög andel varg i sig. På så vis får man väldigt varglika djur även i femte generationen.
Granskningen lär leda till snabba och enkla förändringar i regelverket. En av principerna med djurskyddsreglerna på det här området är att se till så att det inte uppstår en efterfrågan på vilda djur i Sverige. Det kan på kort tid skada den svenska vargstammen. Men inslaget i radio ger också insikter kring mer generella problem som vårt samhälle ställs inför.
För det första bygger de oklara reglerna på ett antagande om hur hundavel sköts i Sverige. Stamtavlor och Svenska Kennelklubben har länge stått för kontroll och kvalitet för hunduppfödningen. Jordbruksverket för statistik över antal individer av varje hundras. I Kronoberg finns tjugofemtusen åttahundra registrerade hundar. Av dessa är en växande andel hundar av raser som inte finns registrerade hos SKK. Det handlar bland annat om de på senare tid så populära pudelblandningarna och olika varghybrider.
Det finns säkert tusen åsikter om Svenska Kennelklubben och hur den sköter sitt uppdrag, men det borde vara okontroversiellt att att konstatera att fler hundköpare idag struntar i den. Internet och global handel har gjort det möjligt att från Sverige ta del av subkulturer från helt andra delar av världen och att leva ut dem här.
Det är ett stort ansvar. SKK har i många år försökt varna för riskerna och farorna med hundsmuggling, en kamp de med stor sannolikhet håller på att förlora. Att köpa varghybrider från USA innebär att man tar ett stort ansvar på sig själv.
Denna typ av kortslutning finns på många områden i dag. Internethandeln har gjort allt från farligt starka laserpekare till arbetstillstånd något som varje individ kan välja att hänge sig åt utan större inblandning från myndigheter. Internet ger inte bara individualism och handlingskraft åt de tongivande i samhället.
Det har inneburit en snabbt ökande mångfald av livsstilar och val, men också gjort att mycket mindre kan tas för givet och se som något gemensamt. I detta fall att hålla hundar och vargar separerade.