Annons

Världens bästa äldrevård

Det finns två bilder av svensk äldreomsorg. Enligt en råder det åtstramning och allmän kris. Bilden kommer från enskilda medieavslöjanden om vanvård, samt från oppositionens idoga svartmålning. Bärande tema är att äldre inte får sina behov tillgodosedda samt att det finns för få anställda.
Ledare • Publicerad 13 december 2013

Sedan finns det en annan betydligt mer positiv bild. Den framkommer dels i brukarundersökningar, och dels i internationella studier och jämförelser mellan länder.

En sådan studie i ”Help Age International” från i höstas rankade Sverige som världens bästa land att åldras i. Rapporten byggde på uppgifter från olika FN-organisationer, Världsbanken och WHO.

Annons

En OECD-studie som presenterades igår visade att Sverige lägger näst mest resurser på äldreomsorg i hela världen. Samt vi är det land som har flest vårdanställda per invånare över 65 år.

Sedan 2008 genomförs i Sverige stora brukarundersökningar. De bygger på svar från tiotusentals personer som antingen bor på äldreboenden eller som får hemtjänst. Enligt brukarundersökningarna har de äldre blivit allt mer nöjda med omsorgen. Nästan nio av tio tycker att omsorgen de får är bra, och de är särskilt nöjda med bemötandet från de som jobbar i omsorgen.

Sammantaget tyder mycket på att vi är på rätt väg i Sverige. Svartmålningen har dåligt stöd i verkligheten. Det bör glädja regeringen, kommunerna, och kanske framförallt alla dem som jobbar inom äldreomsorgen. Det är få svenska yrkesgrupper som med lika gott stöd kan hävda att de är världsbäst.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons