Annons

Värna kontanter även mot våldet

I skrivande stund har två avlidit och två är alltjämt under sjukhusvård efter skottlossningen på en pub i Sandviken. Polisens bedömning är att en av de fyra - en av de döda - var det tilltänkta offret och de övriga “civila” pubgäster. Andelen oskyldigt drabbade innebär att dådet utgör ännu en passerad gräns. Följaktligen har statsminister och rikspolischef deklarerat sin upprördhet och beslutsamhet.
Ledare • Publicerad 22 september 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men kriminaliteten håller på att få andra och oanade konsekvenser. Vi går ytterligare några dagar tillbaka i tiden. Till varuhuset NK i Stockholm. Där fastnade en sextonårig kriminell på bild när han betalade kontant för en bättre jacka. Han hade gott om kontanter eftersom han tre dagar tidigare hade utfört ett beställningsmord på en femtonåring. Hundratusen hade han fått som han nu var ute och satte sprätt på.

Kontant då, eftersom det är blodspengar. Det fick ledningen för NK att reagera och förklara att de nu blir kontantfria. Man vill ju inte bidra till att kriminella kan tvätta pengar.

Fasaden på NK, Nordiska Kompaniet
Fasaden på NK, Nordiska KompanietFoto: Lisa Arfwidson/SvD/TT
Annons

Det låter ansvarsfullt och bra. Men vid eftertanke: hur mycket pengar går att tvätta på ett varuhus? NK säljer framför allt kläder. NK får ursäkta, men skor och sidenslipsar är inte direkt främsta måltavlan för penningtvätt. Den systemhotande brottsligheten har förmodligen ordnat det där med penningtvätt på ett mer storskaligt sätt.

”Det som är digitalt är alltid sårbart på ett mer fundamentalt sätt än det som är fysiskt.”

NK är ett anrikt varuhus med många välbeställda stamkunder som är vana att ha det på sitt sätt. Man kan tänka sig att flera föredrar att betala i reda pengar som de alltid har gjort och att NK avundsjukt sneglat på Åhléns och andra som avskaffat den där irriterande kontanthanteringen. I det perspektivet tas nog argumentet med penningtvätt tacksamt om hand.

Det är olyckligt, för Sverige behöver mindre av digitala transfereringar, inte mer. Det som är digitalt är alltid sårbart på ett mer fundamentalt sätt än det som är fysiskt.

Dels är det en frihetsfråga. Den individ som kan stoppa sina pengar i fickan har kontroll över sina resurser. Men i samma ögonblick som de försvinner ur fickan och blir en abstraktion i en digital rymd har den enskilde i grunden förlorat kontrollen. Den sitter någon annanstans.

Det är också en säkerhetsfråga eftersom det som är digitalt är sårbart. För en liten tid sedan släcktes Ica:s system ned och ingen kunde handla där. Samhällsberedskap och digitala betalningssystem går inte ihop. En blick på situationen i Ukraina borde räcka som argument.

NK är nu bara två varuhus (i Stockholm och Göteborg) men varumärket är starkt. Om NK kan avskaffa sin kontanthantering med hänvisning till risken med svarta pengar, då kan i princip varenda butik i hela Sverige göra detsamma.

Våldet i Sverige förgrovas i rent förfärlig takt. Visst är det sant att utvecklingen måste bekämpas med alla till buds stående medel. Men det är också viktigt att inte bli febrig i detta. Hederliga människors tillvaro bör inte beskäras mer än nödvändigt och ett kontantfritt samhälle är inte nödvändigt.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons