Värna svenska vargjägare

Vargjakten har börjat och de heta känslorna med den. I Nora försökte en man att köra på minst fyra vargjägare med sin bil. Han rände också in i en av jägarnas bilar.
Ledare • Publicerad 4 januari 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Han är nu anhållen misstänkt för grov misshandel och skadegörelse. Frågan är ju egentligen varför mordförsök inte förs upp på listan. Nu kom ingen till skada men det kunde naturligtvis ha hänt. Alla vet att det är förenat med livsfara att köra på någon med en bil.

Det skall mycket till för att någon skall försöka ha ihjäl jägare. Men i djurrättsrörelsen tycks vargen ha en slags kultstatus. Och då höjs insatserna.

Många medier tycks också ha drabbats av vargfeber. Ordet ”rekordjakt” har använts i många former de senaste dagarna för att beskriva årets vargjakt. Orsaken är att det skall skjutas fler vargar än vanligt. Men det egentliga nyhetsvärdet är nära noll. Detta av den enkla anledningen att det totala antalet vargar är väldigt högt. Vi har fler vargar än på mycket läge i de svenska skogarna.

”Man kan tänka sig vilka rubriker det skulle bli om någon försökte köra över byggjobbare vid en arbetsplats för att bygget var politiskt känsligt.”

Jakten är således helt odramatisk sett till andelen vargar som skall fällas. Finns det ett drama någonstans så är det vargstammens tillökning under senare år. Något som borde glädja vargens tillskyndare. Men vargfeber är vargfeber och nyhetsvinklingarna har tyvärr blivit därefter.

Vargen är inte ”utsatt” i Sverige, tvärtom. Det är snarare jägare som är utsatta. Man kan tänka sig vilka rubriker det skulle bli om någon försökte köra över byggjobbare vid en arbetsplats för att bygget var politiskt känsligt. Men attacker mot jägare ses på något sätt som en sedvaneföreteelse, något som förekommer varje säsong.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Dådet i Nora är ingen isolerad händelse. Trakasserier mot jägare är utbrett och har fått pågå länge utan att rättsväsendet tagit i med hårdhandskarna.

Det är ingen förborgad hemlighet att vegan- och djurrättsrörelsen ingår i samma storstadssociologi som de större medierna. Häromdagen lyckades SVT presentera ett diagram där de sexton procent av vargstammen som skulle fällas blev tjugofem procent. Sannolikt var det rent fummel. Men man frågar sig ändå vilka slags glasögon sådant fummel passerar internt innan det sänds? Hade samma visuella desinformation – vilket det faktiskt är fråga om – kunnat gå rakt ut utan att någon reagerat om det hade handlat om arbetslöshetssiffror?

Det må vara hur som helst med det. Faktum kvarstår, att det inte är undantag utan snarast regel att jakt i allmänhet och vargjakt i synnerhet speglas som en i grunden tvivelaktig företeelse i svenska storstadsmedier. Djurrättsextremismens hat och våld är sannolikt inte frikopplat från detta.

Fredrik HaageSkicka e-post