Annons

Varning för Växjö-hens!

Växjö står i begrepp att bli en i raden av kommuner där könsneutral språkomvandling förvandlas till en fråga för politisk bedömning. Ett så kallat medborgarförslag som föreslår att Växjö kommun skall använda begreppet ”tjänsteperson”, istället för tjänsteman, har nämligen inkommit.
Ledare • Publicerad 3 oktober 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Striden om ordet tjänsteman har nu kommit till Växjö
Striden om ordet tjänsteman har nu kommit till VäxjöFoto: Janerik Henriksson/TT

Förslaget som sådant är en symptomatisk symbolfråga för den moderna feministrörelsen. Ordleken Herr-går-man, ansågs för några år sedan sexistisk, och ledde till gatuskyltsutbytningar i hela landet. Att prioritera snöröjning av bilvägar förvandlades till ett tecken på patriarkatet, och banat väg för ”feministisk snöröjning”. Och flera av våra stora nyhetsmedier har lagt mycket tid och möda på att få in nyordet hen, istället för han/hon, i sina texter.

Vad gäller ordet tjänsteman är det ett av många ord i det svenska språket som har efterledet-man (brandman, ämbetsman, förman, lagman etc). Visst är det också sant att denna beteckning har sin historiska bakgrund i ett samhälle där sysselsättningarna var uppdelat i manligt och kvinnligt.

Annons

Tjänstepersonförslaget tar emellertid sin utgångspunkt i uppfattningen att så mycket som möjligt av uttrycksformer i språk och seder, som påminner om ett annat samhälle, skall läggas tillrätta. Det är i grunden en orimlig utgångspunkt. Språket förändras organiskt, inte genom politiska piskrapp. Eller som statsvetaren Katarina Barrling uttryckte saken i en radiokrönika ”har nu det här ordet överlevt så här länge, vilken rätt har just vår tid att sudda ut det?”.

Det rimliga perspektivet är att tillstå att efterledet –man, genom ett aktivt jämställdhetsarbete, har förlorat sin ursprungliga betydelse, och inte längre syftar på person av manligt kön utan på en ämbetsinnehavare.

Uppgifter gör gällande att den politiska ledningen i Växjö lutar åt att besvara förslaget. Det skulle betyda att man instämmer i sak, men att ytterligare åtgärder inte behöver vidtas för att det redan på ett eller annat sätt är som den yrkande föreslår.

Det visar sig nämligen att Växjö kommunkoncern redan 2017, på eget initiativ, gått ut med rekommendationen att byta ut ordet tjänsteman mot tjänsteperson, och i övrigt så långt som möjligt använda könsneutrala titlar och yrkesbeteckningar. En åtgärd som vidtagits utan ett politiskt beslut i frågan. Den som besöker kommunens hemsida kan också hitta spår av beslutet.

En politisk ledning som inte tycker en omvandling av språket är ett rimligt eller önskvärt verktyg i kampen för jämställdhet borde komma till slutsatsen att medborgarförslaget bör avslås, och att kommunförvaltningen bör ges i uppdrag att återkalla sina egen initierade språkråd.

Samtidigt är detta troligen en fråga som de flesta Växjöbor struntar högaktningsfullt i, och det finns onekligen bättre saker för kommunpolitiker att fundera över. Därför är också lockelsen att snabbt få frågan ur världen genom ett besvarande-yrkande begriplig. Att Moderaterna i Växjö för fyra år sedan mötte väljarna med en valaffisch där ordet hen var inrymt i samtliga av affischens två meningar, talar också för en viss böjelse för språkomläggning som jämställdhetsverktyg.

Å andra sidan är borgerlighetens ständiga eftergifter i den här typen av frågor ett allvarligt problem, med grundläggande implikationer långt utanför en småländsk kommunförvaltning.

Allianspartierna i Växjö har nu att ta ställning till vilken av vågskålarna som väger tyngst.

Dag ElfströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons