GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjöbudgeten visar att S lär sig

Det visade sig vara ganska skönt att ha utdelningarna från Växjös kommunala bolag.
Ledare • Publicerad torsdag 04:00
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det S-ledda styret i Växjö fick i förra veckan igenom sin budget i kommunfullmäktige. En av de mer iögonfallande detaljerna är att man låter Växjöbostäder (från och med nyår kallat Vidingehem) fortsätta med mångmiljonutdelning till ägarna, det vill säga Växjö kommun.

Det är något som både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet protesterat mot i många år. Så sent som förra sommaren kritiserade Malin Lauber själv det blågröna styret för att man plockade ut vinst ur de kommunala bolagen och i synnerhet Växjöbostäder. Då möttes hon och Oliver Rosengren som nu sitter i riksdagen i P4 Kronoberg. Han förklarade då att det är en normal ordning, hans poäng kan sammanfattas så här:

Det är sällan kunderna, utan investerarna som får del av överskottet när ett risktagande faller väl ut.

När det rör sig om kommunala bolag är det lätt att blanda ihop sakerna. Det är kommuninvånarna som genom kommunen äger bolaget, men det är ofta också kommuninvånare som är kunder. Välskötta bolag bidrar till kommunens stabilitet och nytta, i Växjös fall också med ganska stora summor som kan användas till skola, omsorg med mera.

Det rödgröna minoritetsstyret rör inte kommunbolagens utdelningar trots retoriken.
Det rödgröna minoritetsstyret rör inte kommunbolagens utdelningar trots retoriken.Foto: Elvedin Basic

Malin Lauber menar nu, i samband med den nya budgeten, att man skall försöka trappa ned på bolagspengarna. Hon skyller utgångsläget på högerstyret som lämnat en situation efter sig där budgeten inte går ihop utan dessa utdelningar. En budget skall förstås stå på egna ben, normen är att den är självfinansierad. Från vänsterperspektiv kan man få det till att allmännyttans hyresgäster betalar för att hålla kommunalskatten låg, ett narrativ som inte är helt ovanligt.

Men, det brukar mumlas fram när det är det röda laget som får ta på sig ledartröjan. Välskötta bolag är ett kärt problem som man kan klaga på, men det skall till en mycket stark övertygelse för att börja styra dem mot vanskötsel. Det är väldigt svårt att stoppa en sådan rörelse i rätt tid, att få till lagom mycket ineffektivitet och återinvestering som kommer hyresgästerna till gagn. Särskilt som man har kommunallagen mot sig. Den anger att bolagen skall skötas marknadsmässigt och inte får användas till ideologiska experiment.

En avtrappning är utlovad, men först i slutet av budgetperioden. Och med tanke på hur osäkra tiderna är idag kunde de fem åren lika gärna vara femtio. Just nu är det väldigt skönt att ha bolag som går bra. VEAB och fjärrvärmen gör resultat utöver det vanliga. Det öppnar för att kommunen byggs starkare med nya investeringar, men också genom att pengar tas ut för att stärka andra delar av kommunens verksamhet.

Man får hoppas att insikten om de kommunala bolagens fördelar nu förankras i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. De gångna årens opinionsbildning har varit märklig: hyresgäster kan förstås vara en tacksam väljargrupp men udden har hela tiden riktats mot det gemensamma som politiken har att förvalta. Kanske behövdes det ett maktskifte för att den lärdomen skulle landa.

Jacob SidenvallSkicka e-post