Vem definierar kvalitet?

Socialdemokraterna splittras i frågan om vinster i välfärden. Partiledaren Stefan Löfven pressades senast i SVT Agenda, men undvek att ge besked, även om budskapet framgick – överskott i verksamheten utesluter inte kvalitet.
Ledare • Publicerad 7 september 2012

LO står fast vid att vinst i företag inom vård, skola och omsorg bör förbjudas, medan bland annat S i Stockholms län förstår att vinst per definition inte försämrar kvaliteten. I själva verket fungerar ju vinst som en drivkraft för resurseffektivitet och strävan efter förbättring.

Utöver ökad valfrihet för såväl brukare som personal var en anledning att bryta den offentliga sektorns svårutvärderade monopol på välfärdsverksamheter från början just att de behövde konkurrensutsättas av företagarens sätt att tänka kring produktivitet.

Det vore dock naivt att tro att kvalitet per automatik följer med vinst. Målet är kvalitet, och vinstintresset är ett medel. S i Stockholm inser det orimliga i ett vinstförbud och bidrar genom gårdagens utspel om att införa en etisk kod i stället glädjande nog till att flytta debattfokus till kvalitet.

Hur ska kvalitet definieras, värderas och höjas? Vilken är inställningen till medborgarnas inflytande? Det är centrala frågor. Såväl Svenskt Näringsliv som Attendo sväljer dock det S-märkta förslaget. Med tanke på att det sätts i förhållande till vinstförbud, och inte till vem som ska ha makten att avgöra vilken verksamhet som är kvalitativ, är det tyvärr inte så konstigt.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.