Vem sitter i KD-soffan?

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Christine Olsson/TT

Upp som en sol och så vidare. Den senaste opinionsmätningen från Inizio understryker att Kristdemokraterna är i ett rätt så besvärligt läge. Inte så pass att det är en kris eller att ledningen inte kommer kunna staga upp skutan med rätt handgrepp, men likväl.

Man har nu halkat ned till 7,7 procent hos Inizio och det bekräftar i stort sett trenden sedan EU-valet.

Men situationen är rörig för opinionsinstituten noterar olika mönster. Beroende på vilket av dem som tillfrågas sägs det antingen vara unga kvinnor som har försvunnit, eller så är det äldre män. I det förstnämnda fallet är det rimligt att anta att partiet straffas för sin felaktigt utmålade hållning i abortfrågan, i det andra för sitt dubbelspel i migrationsfrågan.

Ja, dubbelspel. Man kan inte ha en hur tuff retorik som helt om migrationen och samtidigt rösta med regeringen om utökad anhöriginvandring utan att ordet dubbelspel blir rättvisande. Men det är också något partiet har politiskt utrymme att självt ändra på, till skillnad från sin abortpolitik.

Hur som är det inte helt lätt att sortera i detta, och till viss del beror det på att Kristdemokraterna har vuxit så snabbt och numera samlar olika väljargrupper. Till saken hör också att sakdebatterna i fråga har utspelat sig på olika scener och med olika förtecken. Abortkontroversen var orkestrerad och driven av stora mediedrakar, medan migrationsfrågan alls tillmättes samma vikt. Den gavs däremot stor uppmärksamhet i sociala medier och får antas ha spridit sig bland just de väljare som är insatta och engagerade. Två olika delar av svensk offentlighet har varit berörda.

För att göra det hela ännu trassligare har ett ytterligare frågetecken uppstått. Inizios noterar att Kristdemokraternas tapp inte endast gått åt de ”vanliga” hållen Moderaterna och Sverigedemokraterna, utan även till soffan.

Den där soffan är värd att titta närmare på för det är ett fenomen som bryter de opinionsmönster vi har vant oss vid. Vilka kristdemokrater har satt sig där? Uppenbart sådana som reagerat på någonting under kontroverserna kring partiet men som inte sett andra partier som alternativ.

Det är svårt att slå ifrån sig tanken att kristdemokraterna faktiskt tappat abortrestriktivt sinnade väljare. Sådana som uppfattar att partiet lagt sig för platt i debatten och kastat Lars Adaktusson åt vargarna. Sverigedemokraterna har annonserat att de tänker liberalisera sin abortpolitik, så åt det hållet finns inte mycket att hämta och i så fall är det bara soffan som kan härbärgera deras besvikelse.

Den här soffgruppen, om ordet tillåts, är inte närmare skärskådad. Det borde den bli. Om det faktiskt handlar om abort har partiledningen att beakta dåliga nyheter som sitter där under bitter tystnad.