GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vett och veto i EU

En högerregering behövs för att utveckla EU.
Ledare • Publicerad fredag 04:00
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

EU utvecklas med sina kriser. Så har det sett ut tidigare och efter pandemin och under Ukrainakriget samlar man sig nu till att flytta unionen framåt. Den här gången betyder det att Kommissionen föreslår att medlemsländernas veto tas bort på ett par, tunga politikområden. Frågorna bereds samfällt men bör behandlas helt olika av den sannolika högerregering som väntas tillträda.

Det har efter migrationskris, pandemi och krig i Ukraina tydligt framträtt att EU behöver kunna fatta snabbare och mer inflytelserika beslut i utrikespolitiken. EU-ländernas bristande samordning blev pinsamt uppenbar under pandemin. Och den bristande handlingskraften lät både migrationskris och försvaret av Ukraina bli farligare situationer än de hade behövt vara. Vetorätten gör att ett enda medlemsland kan stoppa avgörande insatser med små eller inga ursäkter som motivering. En högerregering bestående av liberala och konservativa element borde kunna se värdet av en mer handlingskraftig union inom detta politikområde.

Högern behövs för att ministerrådet skall ha kvar inflytande.
Högern behövs för att ministerrådet skall ha kvar inflytande.Foto: Olivier Matthys

Som så ofta med kriser finns dock krafter som vill passa på. Kommissionen föreslår också en borttagen veto-rätt för skattepolitik och unionens budget. Alla kan se mönstret i de förslagen: om man får utöka budgeten och börja ta ut direkta EU-skatter finns det inga naturliga bromsklossar i maktförflyttningen till Bryssel. Ett land som motsätter sig och vill använda skattemedel nationellt kan straffas med ekonomiska redskap.

En högerregering måste våga säga nej till den delen av veto-förslagen. Unionen behöver och bör utvecklas, men det finns inget självklart i att den skall utvecklas på medlemsländernas bekostnad. Det perspektivet bygger på ideologiska ställningstaganden om federalism och nationalstaterna som något som bör monteras ned. Utrikes- och säkerhetsfrågor har blivit viktigare och kräver idag handlingsförmåga. Det räcker inte med att vara en tung representant, man måste kunna sätta fart på tyngden också om man vill få sin vilja igenom.

Det kommer alltid finnas en risk för att en högerregering utmålas som EU-skeptisk. Moderaterna och Kristdemokraterna har under många år försökt värna unionen genom att försöka få den att utvecklas i linje med dess grundläggande stadgar. Det är en form av omsorg som är lätt för federalisterna att beskriva som destruktiv. Men när man möter politiska företrädare som faktiskt vill montera ned samarbetet syns skillnaden tydligt: de borgerliga vill värna grundidén eftersom den var bra.

Med Sverigedemokraterna uppstår en ny balanspunkt. Det kan tänkas att partiet inte vill röra ens utrikes-vetot. Men handlingskraften behövs för att kunna utfärda snabba och effektiva sanktioner, för att stoppa farlig migration över Medelhavet och för att se till att stormakter inte kränker europeiska intressen. Det går att komma åt den handlingskraften utan att lämna ifrån sig pengamakten till Bryssel. Kanske hamnar man i annat sällskap än det man är van vid under omröstningar, men det kommer att vara värt det för att bevara det som är bra med EU-samarbetet.

Jacob SidenvallSkicka e-post