GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vid närmare granskning var skogen inte naturlig

SVT fälldes för skogsdokumentären men fortsätter debatten.
Ledare • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är ett stort ansvar att introducera ett nytt ämne för en publik som inte sökt upp ämnet på egen hand. Särskilt när man som SVT har en mycket etablerad position som förknippas med kvalitet och journalistisk integritet. Med dokumentärserien Slaget om skogen tog man sig vatten över huvudet. Granskningsnämnden, en del av Myndigheten för press, radio och TV har precis presenterat sin granskning av serien.

Den hårda kritiken gäller glidningen från kontinuitetsskog till naturskog i statistiken som presenterades. Det gäller också en mycket viktig sak som ofta gör samtalet kring skogsbruk så svårt. Kontinuitetsskog är mycket gammal skog, men inte naturlig. Det är brukad skog som fått stå upp emot trehundra år. Den kan innehålla höga naturvärden, men det rör sig ändå om något som kommit ur människans grepp, kulturen.

Även fjällvärlden präglas av människans kultur.
Även fjällvärlden präglas av människans kultur.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Den viktiga poängen i denna distinktion är förstås att kulturen har ett större grepp om vårt land än många tänker sig. Vildmarken är betydligt mindre än vad många tänker sig. Framför allt är det viktigt att inse detta då föreställningar om det naturliga och naturtillståndet ofta får mycket stort inflytande. Exempelvis i EU:s kommande regleringar som syftar till att återskapa gamla miljöer. Det är en tanke som kan få allvarliga konsekvenser för vårt land och som bygger på tanken om ett naturtillstånd som vi kommit bort ifrån. I själva verket handlar det om att återskapa en brukad miljö som vi idag har mindre nytta av.

Men även i förhållande till allemansrätten är det viktigt att etablera att naturen i vårt land är en del av kulturen och inte utanför den. Varje år dyker glada turister upp i vårt land för att få se något som upplevs som vildare än deras hemländer och varje år får svenskar på landsbygden allemansrätten slängd i huvudet när de påpekat ett större eller mindre övertramp av denna rättighet. Att någon äger all mark i vårt land borde vara en enkel sak att ta in, men att det också kan finnas aktiva planer för den mesta av ytan verkar vara svårare att greppa för naturromantiker.

Granskningsnämnden avslår många av de punkter som anmälts mot dokumentärserien. Ofta med hänvisning till yttrandefriheten. Man får acceptera att en introduktion till en etablerad stridsfråga blir kontroversiell. Men ambitionen med dokumentärserien var också att driva samtalet bortom låsta positioner, frågan är om det inte var den ambitionen som gjorde uppgiften för svår.

Sveriges Television har också fått för sig att kommentera granskningsnämndens beslut. Det är minst sagt avvikande i dessa sammanhang. När en tung medial institution fälls på detta sätt är det brukliga att acceptera klander och se till att det får liknande spridning som de felaktiga uppgifterna. Det går sällan att få till ändå (det är därför man inte skall slarva) men i det här fallet har SVT uppenbarligen inte lust att ta emot kritiken trots att fokuserar på rena sakfel. Granskningsnämnden lär inte fortsätta debatten, det lär skogsbrukets försvarare och kritiker göra istället. SVT:s trovärdighet i ämnet har dock fått sig en törn.

Jacob SidenvallSkicka e-post