unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vikten av riktig opposition

Rädda människoliv från coronavirus nu eller rädda folk från ekonomisk depression senare? Så brutalt har många ställt upp det stora valalternativ som regeringen har i famnen. Att sätta ett helt samhälle i karantän hindrar måhända ett virus men är samtidigt ett grundskott mot en fungerande ekonomi och borgar för kommande självmord och bred och djup ohälsa. Det är inget roligt val.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men det behöver heller inte vara svart eller vitt. Det kan också vara fråga om en mycket delikat och svåravvägd balansgång och sådant är Sverige ofta bra på.

Men än så länge är det minst sagt en öppen fråga om de svenska ekvationerna kommer falla väl ut, både vad gäller hälsa och ekonomi. Nödropen från svenska näringsidkare blir allt mer desperata. Svensk Handel ser i en färsk undersökning såren vidgas hos medlemsföretagen. Bland det mest alarmerande är att tre av tio företag inom sällanköpsvaruhandeln meddelar att de inte kommer klara mer än två månader till innan de tvingas bomma igen helt. Organisationens vd Karin Johansson menar att ”..vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid”.

Det är mycket olustiga utsikter som öppnar sig. Regeringen verkar inte se allvaret i den samhällsekonomiska aspekten av coronakrisen, för de stödåtgärder man annonserat räcker inte. Tur då att partipolitiken fungerar någotsånär som den skall.

Moderaterna säger nämligen ifrån och förklarar vad som behövs i det här läget, nämligen kraftigt utökade statliga stödåtgärder för att stötta näringslivet. Inte mindre än hundra miljarder per månad nu under den mest prövande tiden bör satsas, menar man. Bland många insatser vill man se till exempel ett totalt slopande av arbetsgivaravgifter, upp till hundra procent i permitteringsstöd och lättnader för fasta kostnader, såsom hyror. Där är man på precis samma linje som Svensk Handel.

Grundlogiken bakom de här summorna är enkel. Det kostar nu men kommer kosta än mer om hela samhällsekonomin måste startas upp på nytt när viruset klingar av. Den kostnaden är i princip oöverblickbar, även i termer av mänskligt lidande. Och som partiets ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson konstaterar: ”Det är för tider som de här som vi har vårt ekonomiska ramverk”.

Var och en som följer denna ledarsida vet att vi inte rosar Moderaterna med någon slags automatik. Men under coronakrisen har partiet visat sig från sin bästa sida. Med foten traditionellt satt i företagsekonomiska realiteter ser man vad den ekonomiska situationen kräver. Precis som man har det politiska omdömet att säga nej till Centerns illistiga inbjudan att förhandla om nya krispaket med Januaripartierna. Liksom man till skillnad från andra partier omedelbart såg den konstitutionella faran med regeringens förlag att snöpa riksdagen, och tvingade fram förändringar (även om man borde rösta nej hur som).

För mycket enighet är inte bra för demokratin, corona eller inte. Det måste alltid finnas en opposition som inte vill sätta sig vid samkvämets dukade bord där det demokratiska ansvaret är tänkt att fördelas jämnt och osynligt över alla lättrugade gäster.

Läs mer

Nilanthi Nordin fyller 50 år

Familj. Nilanthi Nordin i Växjö fyller 50 år den 7 mars. Hon är född i Katuneriya på Sri Lanka och har bott i Växjö sedan 1993.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. Bilbrand i Kalmar. Två anhållna för häleri i Alvesta.
Medan du sov: Här är nattens händelser

Olycka: Fyra till sjukhus efter olycka – polisen utreder brott

Växjö. En singelolycka inträffade på väg 25, öster om Växjö, tidigt på lördagen.
Större räddningsinsats i samband med en singelolycka på väg 25, strax öster om Växjö.

Alvesta: Stoppade bil – upptäckte misstänkt stöldgods

Alvesta. Två män anhållna för häleri efter en fordonskontroll i Alvesta under fredagen.
Arkivbild.

Heroiskt krigande när Taif välte Timrå: ”Värmer i hjärtat”

Hockeyallsvenskan. Förlusttrenden bruten.
Heroiskt krigande när Taif välte Timrå: ”Värmer i hjärtat”

Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Amfetamin. Polisen spanade och hade hemlig kameraövervakning av en knarkgömma i ett skogsparti. En misstänkt kund som spanarna grep med ett kilo amfetamin var en 66-årig man bosatt strax utanför Växjö.
Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Uppgifter: Taiforward klar för SHL-klubb

Silly season. Ska ha gjort sitt val.
Uppgifter: Taiforward klar för SHL-klubb

Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Tingsryd. Kvinnan åtalas nu misstänkt för djurplågeri.
Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Tingsryds superskräll – vände 0–2 till seger borta mot Timrå

Hockeyallsvenskan. Vände förlusttrenden.
Tingsryds superskräll – vände 0–2 till seger borta mot Timrå

Växjö: 65-åring tittade på grova barnövergrepp när hustrun arbetade

Övergrepp. När hustrun arbetade passade den 65-årige Växjöbon emellanåt på att titta på barnpornografi. Mannen har i polisförhör berättat att hustrun inte kände till hans intresse.
Växjö: 65-åring tittade på grova barnövergrepp när hustrun arbetade

Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Coronaviruset. Hög beläggning av intensivvårdspatienter på sjukhusen i Kronoberg
Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här

Lägesbild. • Senaste siffrorna • Vaccinationen • Coronaläget
Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här