unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Viktig nordisk samverkan

I stormiga tider ser man de pålitliga relationernas värde.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I veckan samlar Nordiska rådet representanter från de nordiska ländernas parlament. Dock inte fysiskt. På agendan står arbetsvisionen för hur det nordiska samarbetet skall te sig år 2030. Men en mer handfast fråga kommer förstås att vara pandemin och restriktionerna som följt med den. Nordiska rådet bildades för snart sjuttio år sedan och en av de första frukterna av samarbetet var passfriheten i Norden.

Foto: Jessica Gow/TT

Och det är just den rörelsefriheten som pandemin tagit ifrån oss. De nya hårda gränserna mellan de nordiska länderna är ett ämne som passar perfekt i detta forum för nordiskt samarbete. Särskilt med de senare årens ökade fokus på säkerhet och stabilitet i regionen. Med en andra våg av smitta och därmed också restriktioner är veckans möte mer än ett tillfälle till att utbyta erfarenheter. Det är ett viktigt tillfälle till samråd kring hur regionen skall hålla ihop under denna prövning. Euro-zonens ekonomiska återhämtning har gått långsammare än USA:s och Kinas. Om de nordiska länderna kan se till att göra eventuella restriktioner mellan sig så träffsäkra som möjligt blir förutsättningarna för ekonomisk återhämtning bättre.

Nordiska rådet är en värdefull institution som aktiverats när omvärldsläget blivit mer oklart. Det är ett konkret exempel på hur etablerade strukturer kan användas för att bearbeta nya situationer. Säkerhetsläget kring Östersjön är i dag en komplex fråga, då är det bra att ha en platform för stabila relationer som behöver utvecklas och fördjupas.

Det får också sägas vara en värdefull arena för EU-anslutna länder i norden att diskutera samarbete på premisser som inte måste byggas upp från noll: det finns en samsyn i många frågor och de ringa ekonomiska insatserna gör att samtalen kan hamna i första rummet. Det är ett samarbete som kommer att öka i värde när Storbritannien slutligen gör sitt utträde ur unionen och de nordiska länderna tappar en förstående bundsförvant i Bryssel.

För svensk borgerlighet är detta en viktig vecka. Moderaterna har under Ulf Kristerssons ledarskap haft tätare kontakter med systerpartier i Norge och Danmark. Det handlar både om att inspireras av politiska lösningar och om att sätta sig i ett större sammanhang. Sådant utbyte är alltid värdefullt men ännu mera så när man verkar i en politisk situation som präglas av låsningar.

Stängda gränser håller på att bli en begränsade faktor mellan de nordiska länderna. Det är viktigt att man kan stämma av så man förankrar att restriktionerna inte bara blir en fråga om vi och dem. Nordisk samverkan bygger på att få till relationer över gränserna som sätter ansikte på de åtgärder man inför. Förhoppningsvis kommer denna veckas digitala överläggningar ske med videolänk så att de som deltar faktiskt får se varandra och bygga på dessa viktiga relationer i en stökig omvärld.