Annons

Viktigt att skydda journalister globalt

I år gick Nobels fredspris till två journalister, Maria Russo från Filippinerna och Dmitry Muratov från Ryssland. Detta är första gången journalister vunnit priset sedan 1935 och ett viktigt uppmärksammande. Särskilt viktigt är det i ett läge då utvecklingen när det rör fri journalistik och fri press varit dyster de senaste åren.
Ledare • Publicerad 15 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Enligt organisationen Freedom House lever blott tretton procent av världens befolkning i länder med fri press. Organisationen Committee To Protect Journalists larmade om att 24 journalister dödades på grund av sin journalistik 2020. Ytterligare 18 journalister dog under oklara omständigheter. Allt fler journalister dödas i länder som inte är i krig. Antalet fängslade journalister har vid sidan av detta nått nedslående nivåer. Gruppen upplyste om att 293 journalister fängslades 2020, en ökning för sjätte året på raken. Kina stod för en fjärdedel av dessa.

”Auktoritära ledare satsar dessutom ännu mer på att använda juridiska verktyg i sin krigföring mot journalister”

En gemensam nämnare i de flesta av fallen är att auktoritära regimer vill ha ytterligare kontroll över vad som rapporteras. I kölvattnet av pandemin har attacker mot journalisterna förvärrats ytterligare. Flera av länderna har använt pandemin som ursäkt att kontrollera och begränsa informationsflödet. Auktoritära ledare satsar dessutom ännu mer på att använda juridiska verktyg i sin krigföring mot journalister. Journalister kan bli trakasserade, övervakade, hotade, beläggas med olika sorters förbud och bli anklagade för uppenbart ogrundade brott. Deras sidor och tidningar blir nedstängda. I värsta fall blir de fängslade, kidnappade, torterade och mördade.

Foto: Terje Pedersen
Annons

Dessutom klaras brotten oftast inte upp och enligt UNESCO:s siffror från 2019 så förblev gärningsmannen ostraffad i 90 procent av fallen när det rör mord på journalister. Dessa repressiva metoder skrämmer av förklarliga skäl många journalister och skadar djupt pressfriheten i många länder.

Makten och allt däromkring skall kunna granskas. Folket skall ha rätt att åtnjuta en fri press. Det borde vara självklarheter i alla länder och för alla människor i vår värld. Det bygger broar mellan folket och makten. Det är ett viktigt verktyg för spridning av kunskap och information. Det är ett otroligt viktigt verktyg mot desinformation och auktoritarism.

Mot bakgrund av årets fredspris vore det därför önskvärt att börja tala ännu mer om vikten av fri journalistik och hur man bättre kan skydda enskilda journalister. Enligt Utrikespolitiska institutet går endast 0,3 procent av biståndet till medier. Denna siffra borde öka. Länder som har god pressfrihet och ett starkt skydd av journalister borde gå ytterligare i täten för att stötta och försvara krafter runt om i världen som verkar för detta ändamål. Konsekvenserna för och sanktionerna mot länder som hotar och utmanar pressfriheten och fri journalistik borde bli tuffare.

Likväl är det viktigt att alla som lever i länder med pressfrihet och fri journalistik skall minnas att aldrig ta det för givet. Friheter som dessa har historiskt varit svåra att vinna, men tyvärr är de enkla att förlora. Därför borde alla även ta en stund att reflektera över vad vårt land och vår värld vore utan fri journalistik och pressfrihet.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons