GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Viktigt stöd hamnar fel

De våldsbejakande extremistiska miljöerna har vuxit kraftigt i Sverige de senaste åren enligt Säkerhetspolisen. Detta har skett samtidigt som välfärdsbrotten och inte minst den organiserade brottsligheten har ändrat form och vuxit.
Ledare • Publicerad 27 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Svenska skattepengar betalas ut till kriminella och extremister av olika politiska eller religiösa slag. Att våldsbejakande grupper utnyttjar det svenska bidragssystem var bland annat något som Säpochefen Klas Friberg lyfte fram i samband med publiceringen av Säpos årsbok 2020.

Hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar antas ha gått genom bidragssystemen till organisationer, företag och föreningar som bakom fasaden ämnar att sprida våldsbejakande eller antidemokratiska idéer.

Kontroller av verksamheter i civilsamhället som får offentligt stöd har varit bristfälliga under en längre tid. De kriterier som satts om att mottagare skall värna demokrati och mänskliga rättigheter är svåra konkretisera. Det blir ännu svårare givet hur begränsat kunskapsläget är om hur extrema rörelser eller människor med radikalt annorlunda uppfattningar än majoriteten av Sveriges befolkning ser på övriga samhället. Avståndet i grundläggande värderingar mellan offentligheten och den flora av rörelser som finns gör det svårt för utbetalningsansvariga att reagera när varningssignalerna ljuder.

Efter larmrapporterna som kommit är det hög tid att förbättra kontrollerna. En statlig utredare föreslog tidigare i december att Center mot våldsbejakande extremism (CVE) skall få en utvidgat roll i granskningen av extrema rörelser och offentliga utbetalningar. CVE har sedan tidigare ett ansvar för att informera offentliga aktörer om extrema rörelser och bistå med kunskapsunderlag.

Att bygga vidare på det som redan finns och fungerar är rätt väg att gå. Men givet vidden av problemen kan man inte sluta där.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Förra veckan larmade även flera tunga statsvetare på DN debatt (21/12) om att risken för korruption och bidragsfuskande i Sverige blir allt mer omfattande. Det akuta problemet är hur organiserad brottslighet och systematiska bedrägerier påverkar den offentliga sektorn. Men vid sidan av det kan man skönja en oroande utveckling av mer politisk art.

”Situationen är att mycket som får stöd innefattar verksamheter som inte anses acceptabla i offentliga rum”

Hotet mot de offentliga systemen handlar inte bara om pengar och våld, utan även om normerna som genomsyrar offentliga institutioner. Antidemokratiska och politiskt extrema rörelser infiltrerar offentlig verksamhet och försöker tillskansa sig offentliga medel, men också för att sprida sina åsikter. I periferin av den hårda kärnan av extremister finns det personer som delar deras uppfattningar men som inte direkt kan kopplas till organisationerna.

Ett fritt samhälle har svårt att hantera att alla inte delar grundläggande värderingar. Bedrägerier behöver upptäckas och våldsbejakande rörelser motverkas. Men mer långsiktigt behöver den svenska offentligheten tackla problem som så länge sopats under mattan.

Situationen är att mycket som får stöd innefattar verksamheter som inte anses acceptabla i offentliga rum. Förr eller senare handlar man i diskussionen om svensk kultur och svenska normer. I den frågan finns det mycket kvar att klargöra.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.