Annons

Vinklat program om miljonprogram

Om ordet tittarstorm många gånger likt andra kvällstabloidbegrepp såsom nakenchock eller praktgräl kan avfärdas som grava överdrifter tycks det vara befogat när det gäller reaktionerna mot Kanal 5 efter sändningen av programmet Den hemlige miljonären.
Ledare • Publicerad 14 februari 2012

Hundratals personer har reagerat över beskrivningen av miljonprogramsområdet Råslätt i Jönköping som "Jönköpings fattigaste område med hög kriminalitet". Invånare noterade snabbt att bilderna på sprängda bilar, klotter och krossade rutor delvis var inspelade i andra stadsdelar.

Reaktionerna fick det allmännyttiga bostadsbolaget Vätterhem att anmäla safariresan till Granskningsnämnden. Det är värt ett påpekande i sig. Kanal 5 sänder från Storbritannien och omfattas inte av nämndens tillsyn. Även om den brittiska motsvarigheten nu får ta ställning till anmälan är det svårt att med övertygelse hävda att Kanal 5 ska sända utifrån samma krav på saklighet och allsidighet som public service-televisionen. Det pressetiska system som reglerar tidningarna i Sverige rymmer exempelvis inte alls något sådant kriterium, det är den som personligen är drabbad av ett övertramp som har möjligheten att anmäla till pressombudsmannen. Om ett kommunalt bolag verkligen kan anses företräda medborgarna i en stadsdel är en annan fråga.

Annons

Tjänstemännen på Jordbruksverket i just Jönköping kan plocka fram en rapport som känns tämligen aktuell i sammanhanget. För bara någon månad sedan uppmärksammade myndigheten en gemensam nämnare i mediernas bevakning av på ytan så olika områden som miljonprogram och landsbygd. En relativt stor andel unga såväl i resurssvaga kvarter som på landsbygden anser att andras bild av områdena påverkar deras liv negativt. De lokala medierna får ett relativt gott betyg, medan de nationella kritiseras. Mönstret känns igen.

Antingen är det exotisering av livsstilarna. Det är filmens bild av Änglagård eller Bonde söker fru. Där finner vi föreställningen om miljonprogrammen som mångkulturella paradis. Eller så är det den vanligare bilden av landsbygden som varghatande och intolerant medan miljonprogrammen blir stereotypa symboler för våld, bidragsberoende och social oro. Då passar inte polisens bild av Råslätt in i dramaturgin. "Ett område som alla andra där brottsligheten sjunkit de senaste åren". Vardagslivet på landsbygden passerar obemärkt förbi.

Och med dramatiseringen försvinner också möjligheten till det seriösa samtalet. Det blir inte lättare att tala om boendesegregation eller utanförskap när invånarna i stora bostadsområden förminskas till statister i vad som för tankarna till område med förslumingstendenser.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons