Vinner på utvärdering

"Uppgifter om brukarundersökningar liksom kvalitets- och kostnadsjämförelser saknas inom flertalet av kulturnämndens ansvarsområden." Så står det i Kulturnämnden i Växjös årsrapport för 2010.
Ledare • Publicerad 14 oktober 2011

Växjö kommun är långtifrån ensam om att inte genomföra någon större kvalitetsutvärdering av kulturen. När Robert Stasinski och Sofia Hansson för den liberala tankesmedjan Timbro räkning granskar ett antal utvalda kommuners kulturpolitik visar sig utvärderingarna lysa med sin frånvaro. Rapporten Noll koll är för övrigt i sig välkommen. För tre år sedan argumenterade Timbroföreträdare för stora besparingar på den för kommunerna frivilliga kultur- och idrottsverksamheten. Nu är innehållet ett annat; utveckla, inte avveckla. Kvalitet, inte kvantitet. Sedan är det viktigt påpeka att författarna främst uppmärksammar kulturpolitiken, medan de totala anslag som nämns vanligen inkluderar stöd till idrotten. Så är det lätt att få intrycket att kulturinstitutioner får en större andel av den kommunala kakan än vad som är fallet.

Krav på utvärderingar möts säkert med kalla handen av den som befarar att jämförelser i sig är en del av en kommersialisering av kulturen, eller en reducering av konst, litteratur och teater till att handla om budgetposter. När det gäller de statliga kulturpengarna är dock engagemanget för utvärderingar ett helt annat. Nyligen bilades myndigheten Kulturanalys för att studera om de kulturpolitiska målen uppnås, något som är extra viktigt att undersöka när regionerna genom den så kallade koffertmodellen får ett större ansvar för kulturanslagen. Metoder för utvärdering som är bredare än antalet boklån och museibesökare saknas inte. Utvärderingar av kulturpolitik kan säkert användas för att spara och avveckla, men de kan också fungera som skarpa verktyg för att försvara och utveckla en del av den verksamhet som berikar människors liv.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.