Annons

Visa färg i påsk

Påskfirande i skuggan av smittan erbjuder nya perspektiv.
Publicerad 11 april 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den stora utmaningen för samhället under denna storhelg är att få människor att stanna hemma. Vår, värme och ledighet har en stark dragningskraft på tinande nordbor. Samtidigt har Coronasmittan nu kommit oss riktigt nära. De som förlorat en kär familjemedlem till viruset lär inte behöva ytterligare uppmaningar om att hålla sig isolerade. Berättelserna från vården om knappa resurser för att skydda personal och äldre bidrar också till att dämpa våryran.

Foto: Markus Schreiber

För många är påsken en högtid av gemenskap. En första möjlighet till att lyfta blicken från den grågrusiga vardag som årets första kvartal ofta blir. För många är också påsken årets största högtid. Kristna i vårt land och i hela världen ser fram emot påsken då man firar religionens mest centrala händelser, som en knappnål i historien stod korset på en kulle utanför Jerusalem.

Annons

Det här året blir påskfirandet för de flesta helt annorlunda. Storfamiljer trotsar instinkten att samlas, kyrkobesökare avstår från att göra påskens pedagogiska genomgång av budskapet till en fysisk upplevelse.

Biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus, gav i god tid förhållningsorder till församlingarna om hur påsken skall kunna firas på ett ansvarsfullt sätt. Sedan tidigare har den Romersk-Katolska kyrkan och ortodoxa kyrkor valt att helt ställa in gudstjänster. Nu verkar de flesta ställt om för att kunna erbjuda gudstjänster på distans. För den som är van vid att fira en kristen påsk blir det nog en annorlunda upplevelse som man kommer att minnas länge. Otillgängligheten kan i alla fall föra med sig det goda att något man tagit för givet visas med sitt rätta värde.

Isoleringen är ett sätt att försöka bromsa smittans spridning och se till så att vården hinner ge drabbade en chans att klara sig. Men isoleringen är också påfrestande. Ofrivilligt ensamma har en lång långhelg framför sig, detsamma gäller personer som lever med trasiga relationer i hemmet. Det är viktig att dessa människor inte glöms bort. Till detta kommer att många får uppleva en period av stor otrygghet på grund av utebliven inkomst, permitteringar och varsel.

En av påskens berättelser är den om Petrus som av rädsla förnekar att han är vän med Jesus. Det är en berättelse man kan ta till sig oavsett hur man firar påsk. Detta år är påsken en möjlighet till att bekänna färg. Att visa att man bryr sig om sina medmänniskor både genom att hålla sig isolerad och acceptera att göra avkall på kära traditioner, men också genom att hålla kontakten på lämpligt sätt. För de som firar påsken som en religiös högtid finns ytterligare möjligheter.

I Sverige behöver man inte smussla med sitt påskfirande. I många andra länder är det däremot något man kan bli förföljd för. Årets påsk är ett tillfälle för människor i västvärlden att berätta om hur mycket de saknar att kunna fira påsk som vanligt. Det är nog många som inte känner till hur betydelsefull påsken kan vara.

Förr eller senare kommer viruset att tappa sin förlamande kraft och samhället återgå till ett nytt normaltillstånd. Det bästa man kan göra av detta elände nu är att dra lärdomar av det.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons