unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Wallmarks tändande gnista?

Vi har tidigare berömt Australien för dess initiativ att begära en oberoende utredning kring vad som i praktiken är Kinas och WHO:s mörkläggning av coronavirusets initiala utbredning. Nu har Kina reagerat på det.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Kinas Australienambassadör har varnat Australien. Det kinesiska folket är stött över tilltaget och kan därför komma att bojkotta Australien, förklarar han. Det kommer inte bli några kinesiska studenter eller turister om Australien framhärdar. Och det kommer att drabba landets ekonomi.

Kina bekräftar med andra ord nödvändigheten av en sådan undersökning.

Australien skall inte behöva stå ensamt i detta. Att sanningen kommer fram och Kina ställs till svars är en fråga för alla coronadrabbade länder, det vill säga resten av världen. Därför är det utmärkt att Moderaterna i form av sin utrikes- och säkerhetspolitiske talesperson Hans Wallmark trycker på för att Sverige skall sluta upp bakom det australiensiska kravet. Wallmark har ställt en skriftlig fråga i riksdagen till regeringen och utrikesminister Ann Linde i det ärendet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Olycksbådande är att regeringen tänker låta Wallmarks fråga bli en sak för socialministern, vilket tyder på att man vill stoppa huvudet i sanden i väntan på att det jobbiga försvinner. Men Wallmark tänker inte nöja sig med det: ”Jag tänker inte kommer inte lämna Linde och UD med detta med mindre än att Hallengren ger ett i mitt tycke positivt svar” säger han till Australienbloggen.

Men det här är bara toppen av ett isberg som obevekligen kommer att stiga allt högre upp över ytan i takt med att fler länder vänder sig mot Kina med krav på räfst och rättarting. Ett Kina som kommer använda sin sedan många år i tysthet uppbyggda globala position för att kväsa alla kritiska röster. Av allt att döma har man redan hunnit neutralisera en EU-rapport om kinesisk desinformation kring coronaviruset.

Wallmarks initiativ får nu inte bli ett tändsticksbloss som snabbt flammar upp för att sedan uppslukas av mörkret. Tvärtom bör det bli den gnista som sätter fyr under Sveriges engagemang i den nya internationella allians som kommer att skapas. Den som formeras runt principen om frihet, öppenhet och medborgarstyre, och riktas mot det nya internationella kraftcenter för nävrätt och auktoritarianism som Kina har blivit. Man kan sakna idén om en värld i konstant rörelse mot frid och harmoni men verkligheten är vad den är. Vi har en reell global konfliktlinje.

Sverige kan inte med någon anständighet, eller för den delen självbevarelsedrift, stå utanför den konflikten. Det är heller inte fråga om något som behöver övervägas i sak. Åtminstone inte för den som tycker att Sverige skall vara en levande demokrati.

Moderaterna har med detta tagit täten i vad som måste följas upp av fler partier. Sverige behöver en ny och skarpare formulerad utrikespolitisk hållning i kölvattnet av coronakrisen. När följer de andra oppositionspartierna Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna efter? Januariöverenskommelsens Centern och Liberalerna? Att Socialdemokraterna tar ett enda frivilligt steg i något som riskera att kosta en krona politiskt ter sig av partiets övriga agerande under coronapandemin att döma inte troligt. Det verkar vara upp till riksdagens majoritet.

Läs mer

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.

Moderaterna och deras fältslag

Ledare

Moderaterna och deras fältslag

Problemet är bara att det inte framgår för uppdragsgivarna, svenska folket.

Politiskt ofog på SVT

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Lycka till, Löfven!

Ledare

Lycka till, Löfven!

Det är de som skall övertygas om att det är nyfascistiskt att vilja ha ett volymmål.

Hör hemma i buren

Ledare

Hör hemma i buren

Till och med kosläpp har fått djurrättshot mot sig

Fredrik Haage: Ensamt M är inte starkt

Ledare

Fredrik Haage: Ensamt M är inte starkt

Målet för Moderaterna är självklart inte att gå till val ensamma utan med Kristdemokraterna.