Annons

Yttrandefriheten ska ha gränser

Ibland undrar man vart Sverige är på väg. Dagen före julafton kom domen i ett uppmärksammat mål som handlade om integritet i dess mest basala form. Bakgrunden var att Upplands landsting släppt in ett TV-team för att göra en dokumentär med karaktär av dockhussåpa på landstingets sjukhus.
Ledare • Publicerad 30 december 2013

Bland annat filmade teamet en svårt sjuk man på hans dödsbädd. Patienten var inte tillfrågad, och kanske inte heller i ett skick där han skulle kunna ha förstått vad som skedde. Några månader senare fick den då avlidne mannens lika ovetande anhöriga se hans dödskamp som underhållning i TV 3.

De anhöriga stämde landstinget och fick juridisk hjälp av aktivisterna vid Centrum för rättvisa. Upplands landsting tog strid och hyrde in en stjärnadvokat. Den 23 december meddelade tingsrätten att den inte ansåg att de anhöriga, eller den döde mannen, hade blivit kränkta. De anhöriga ska i stället betala landstingets dyra advokatkostnader.

Annons

I domen hänvisas till yttrandefrihetsgrundlagen. Som om det skulle gynna yttrandefriheten att utan lov filma en människa på hennes dödsbädd och sedan sprida det som underhållning! Det är i sådana fall en yttrandefrihet som knappast någon av oss vill ha.

Hursomhelst ligger landet nu öppet för den som vill göra show av oss i våra mest utsatta situationer. Enligt Centrum för rättvisa finns det flera andra landsting som aktivt söker och vill delta i ”reality-TV”. Vi får hoppas att Kronobergs landsting inte hör till den skaran.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons