Annons

Zara Larssons egen kinamoral

Han begick misstaget att köpa sex, och bli påkommen. Ajdå. Det slog hårt mot Paolo Roberto.
Ledare • Publicerad 5 augusti 2020 • Uppdaterad 3 december 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: ADAM IHSE / TT

I samma ögonblick blev hans övertramp en offentlig angelägenhet.

Så butik efter butik agerade moralens väktare. Robertos produkter blev produkt non grata och han tvingades att pudla sig som ett offer i rampljuset.

Annons

Nu har moralens ljus riktats mot artisten Zara Larsson. Hon har under en längre tid samarbetat med det kinesiskt ”privatägda” telekombolaget Huawei.

Ett företag som, för alla som följer nyheterna, är högst omdebatterat. Flertalet länder har redan bannlyst Huawei från att vara del i utbyggnaden av deras 5G-nät. Farhågan ligger i att diktaturen Kina via företages teknik ges möjligheten att stjäla värdefull information.

Nu har Larsson avslutat samarbetet med Huawei. Det var på tiden. Tyvärr tändes hennes samvetslåga kring samarbetet först när flertalet röster höjts och beslutet var oundvikligt.

Det säger något om dagens tragiska värderingsklimat.

Det är förståeligt att Paolo Robertos varumärke stod och föll med hans persona. Han, som många andra av offentlighetens människor är i dag levande reklampelare. Människa är lika med varumärke. Felar han gör hela varumärket det.

Men kommer denna cancel culture nu att utövas mot Zara Larsson, där hon avbokas för att ha haft samröre med Kina?

Kommer Zara Larsson, likt Alexander Bard, att sparkas för sina tweets där hon har uppmuntrat sina unga följare att använda kinakontrollerade TikTok bara för att Donald Trump ogillar det?

Det är osannolikt.

Zara Larsson kan stoltsera med miljontals följare i sina kanaler. Hon är enormt populär och sitter på stor makt i och med detta. Det gör att ett enormt ansvar åligger henne, och andra, att faktiskt kolla upp vilka företag de gör reklam för och samarbetar med.

Utöver sitt artisteri har Larsson även åtagit sig rollen som någon form av samhällsdebattör, likt Jonas Gardell, och ofta syns hon i frågor om jämställdhet.

Annons

Hon gör med andra ord anspråk på att hon skall uppmärksammas inte bara för sitt sjungande utan även för sina åsikter. Man kan då anta att även hennes följare skall uppmuntras till vissa typer av åsikter.

”Vi vet ju att kinesiska staten, det är ingen snäll stat och jag vill ju inte stötta det de gör.”

Sade Zara Larsson i TV4:s Nyhetsmorgon. Hon talar som ett barn i en barnbok. Kina dumt. Samtidigt skrev hon i våras på Twitter att:

”Beacuse Donald Trump hates TikTok I love it even more.”

Att ena dagen göra reklam för Huawei, den andra säga att man vill kritisera Kina för deras behandling av vissa folkgrupper och den tredje gå ut och säga att det kinesiskt ägda TikTok är bra visar en bild av en människa som inte har en aning om vad hon talar om.

En människa som faktiskt står för sina åsikter skulle erkänna att det var trevligt med klirr i kassan från den kinesiska maktapparatens högra hand. Nåväl, bra för dig Zara att du äntligen har avslutat samarbetet. Men de som har noll koll borde hålla sig till det de faktiskt är bra på och överge det professionella tyckandet.

Beatrice BackmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons