Ägarna krävde 15 procent mer i vinst
– Så är det att få ett börsnoterat företag som ägare, säger en anställd, som uppger att Initial Medical Services satt upp krav på 15-procentig ökning av både omsättning och vinst.
– Ökning av volym är viktigast, men brukar leda till ökad vinst, säger konsulten Lars Eriksson.
Personalen menar att man tappat i volym på att en del produkter togs ur sortimentet till förmån för utländska, främst tyska produkter, som inte såldes via Sweden Recycling. Det gäller bland annat företagets egenutvecklade vakuumsug, som ser till att spolvatten och annat hos tandläkarna hamnar i företagets patenterade gröna amalgamavskiljare. Tillverkningen av vakuumsugen är nedlagd.
– Ja, men det var en 20 år gammal konstruktion. Utvecklingen går framåt, säger Lars Eriksson.
Han förnekar att Sweden Recycling ska ha stoppats från att exportera utanför Norden.
Sweden Recycling har enligt anställda inte varit billigast, men bäst, och kunnat ge tandläkarna en helhetslösning. Detta ska ligga bakom den extrema lönsamheten.
Var det realistiskt med 15-procentsmål med tanke på hur dominerande Sweden Recycling redan var på marknaden?
– Ägarna förväntade sig en omsättningsökning, genom bättre utveckling för service av klinikernas anläggningar. Men procentsiffran kan jag inte verifiera.
40 procent av företagets tandläkarkunder finns i Stockholm.
– Det är för att komma nära dem och erbjuda ännu bättre service, som företaget ska få Stockholms som ny bas, säger Lars Eriksson.
Personalen tror att Initial Medical Services ganska länge eller kanske från början som ägare har haft planer på att splittra Sweden Recycling. I tyska Bielefeld har behandlingsenheten byggts ut och står redan klar för att kunna ta emot farligt avfall och amalgamavskiljare från Sverige.
– Jag vet inget om beslutsgången, men anläggningen står beredd, säger Lars Eriksson.