Annons

Åldring lurades på trafikutbildning

En vårdtagare på ett äldreboende i Lessebo kommun fick en faktura där hon ska betala 11 500 kronor för en trafikutbildning. En anmälan om bedrägeri i har upprättats.
Lessebo kommun • Publicerad 4 maj 2018
Arkivfoto: TT
Arkivfoto: TTFoto: Gorm, Kallestad

Händelsen anmäldes till polisen i slutet av april. Kvinnan hade då fått en faktura på 11 500 kronor där hon ska betala för en trafikutbildning på Svea Trafikutbildning AB. Men eftersom kvinnan varken har tagit några körlektioner eller haft något annat med en trafikutbildning att göra anmäldes händelsen till polisen.

– Någon har helt enkelt använt målsägandes personnummer och anmält sig till den här trafikutbildningen. Det är ett klassiskt bedrägeribrott där man stjäl någon annans identitet och utnyttjar den, säger Martin Wahlfried, kommunpolis i Lessebo kommun.

Martin Wahlfried, kommunpolis i Lessebo.
Martin Wahlfried, kommunpolis i Lessebo.Foto: Arkiv
Annons

Att lura äldre människor är ett fenomen i hela Sverige. Polisen har en särskild rubricering om åldringsbrott, där förövarna i vissa fall utnyttjar de äldres svagheter. Personer tar sig ibland in hos äldre människor där någon uppehåller dem medan den andra söker igenom lägenheten. I vissa fall på jakt efter personuppgifter, menar Martin Wahlfried.

– Det är tyvärr vanligt förekommande och det blir dessvärre vanligare när det är varmt ute och man kan ta sig hit från andra länder och sova ute i bilarna, säger Martin Wahlfried.

Polisens förundersökningsledare ska förhöra de inblandade parterna och försöka säkra bevisning och se om det kan leda fram till en misstänkt. Polisen börjar med att förhöra kvinnan.

– Även om hon kanske har barn och barnbarn som kan berätta vad som har hänt så kan ändå hon bäst berätta om hon kanske har saknat någon post eller om någon obehörig har varit hemma hos henne. Man försöker ringa in de sätten som förövaren kan ha fått tag i hennes personuppgifter som de har nyttjat, säger Martin Wahlfried.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons