Alexander annonserade för att skänka bort ruckel: ”Jag fick 180 meddelanden, folk ringde mamma och kom hem till mig”

Alexander Hjalmar ville hjälpa sin morbror i Lessebo att bli av med hans förfallna barndomshem i Strömbergshyttan.
– Jag har frågat flera mäklare men alla har tyvärr sagt nej. De ser ingen lönsamhet. Det kostar mer att sälja ett rucklet än ett hus i centrala Växjö.
När kommunen hotade med rivning tog Alexander saken i egna händer och lade ut en annons på nätet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Strömbergshyttan • Publicerad 16 februari 2023 • Uppdaterad 17 februari 2023
Huset som har omfattande renoveringsbehov var bebott tills för några år sedan.
Huset som har omfattande renoveringsbehov var bebott tills för några år sedan.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Annonsen delade han i flera köp- och säljgrupper på Facebook inom ett par mil från Strömbergshyttan. Gensvaret blev enormt.

– Jag fick 180 meddelanden på några timmar, folk ringde till min mamma och kom hem till mig i Växjö och ringde på, säger Alexander Hjalmar. Det var kaos.

Han blev glatt överraskad av att så många var intresserade.

– Jag har sju barn och extremt mycket annat så jag har inte tid att hjälpa till. Händig är jag ju i och för sig, men man måste ha tid också.

Huset byggdes av Alexanders morfar som jobbade på glasbruket i Strömbergshyttan. Hans morbror bodde kvar där tills för några år sedan.

– Det fanns inget varmvatten så det blev ju outhärdligt till slut. Huset har ju börjat förfalla mer och mer.

Alexander Hjalmar är glad över att han lyckades hitta rätt köpare till huset som hans morfar byggde i Strömbergshyttan.
Alexander Hjalmar är glad över att han lyckades hitta rätt köpare till huset som hans morfar byggde i Strömbergshyttan.Foto: Privat

Sedan ett par år tillbaka har kommunen legat på om att huset måste tas omhand.

– Även om ingen bor där så måste det åtgärdas. Det är inte säkert om någon annan är där på området. Jag har frågat flera mäklare men alla har tyvärr sagt nej. Jag ville sälja det oavsett pris bara för att bli av med det. Men de ser ingen lönsamhet då en sådan här sak tar för mycket av deras tid. Det kostar mer att sälja ett rucklet än ett hus i centrala Växjö.

Till slut krävde kommunen att huset revs om inget hände som stoppade förfallet.

– När rivningshotet kom växte desperationen och jag kände att vi måste bli av med det. Vi hade fram till maj på oss. Kommunen skulle annars ha anlitat en byggfirma för att riva det och min morbror hade blivit tvungen att betala. Det är så det funkar.

Lösningen blev en annons på nätet där Alexander Hjalmar skänker bort huset.

– Jag åkte ut och tog några bilder i all enkelhet för att lägga ut på Facebook. Jag skrev att man fick ta över det till självkostnadspris.

Gensvaret blev som sagt enormt, men köparen fanns närmare än vad Alexander hade trott.

– Jag hade ingen möjlighet att gå igenom alla meddelanden och svara på frågor. Jag gick igenom ett 40-tal när telefonen ringde.

Det var från ett nummer som fanns inlagt i Alexanders telefonbok.

– Han som ringde har tidigare gjort ett jobb i mitt hus i Växjö och jag vet att han går att lita på, är seriös och kunnig, så då föll valet på honom.

Hur känns det nu?

– Det är jätteskönt! Det har varit en tung börda eftersom min morbror är så pass gammal och inte har haft motivation och kraft att göra något åt detta.

Vad kommer att hända med huset?

– Köparen har sagt att han ska renovera upp det och göra det jättefint. Det känns fint att vi kan följa det genom att åka förbi och titta. När jag berättade det för min morbror blev han rörd. Huset bär ju på extremt mycket minnen. På kommunen blev de också jätteglada. De har tagit bort rivningsföreläggandet, så det blev ett mycket lyckligt slut.

Lotta ZaarSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.