Allergier, klåda och luftbesvär - räddningstjänsten måste lämna lokalerna
Under 2010 byggdes räddningstjänstens lokaler i Lessebo om och renoverades. Men strax där efter började medarbetare att uppleva obehag. Det var allt från huvudvärk, irritation i halsen och kliande ögon.
Tio år senare har Aniticimex gjort en besiktning av fastigheten. Den visar att byggnaden har flera omfattande skador, på flera olika konstruktioner - allt från golv till tak.
Pär Stensson är räddningschef på Räddningstjänsten Östra Kronoberg sedan ett halvår tillbaka. Det tog inte lång tid förrän han själv började uppleva obehag när han var på jobbet.
”Det var något i lokalen som gjorde mig irriterad i halsen och jag fick ont i huvudet. Jag fick signaler från personalen att man hade försökt att undersöka detta tidigare.”Pär Stensson
– Det var något i lokalen som gjorde mig irriterad i halsen och jag fick ont i huvudet. Jag fick signaler från personalen att man hade försökt att undersöka detta tidigare, säger Pär Stensson.
Det var när han fick höra om problemen som vårdcentralen i Ryd drogs med som han började fatta misstankar.
– Jag pratade med fastighetschefen där och kände igen mig precis. Det befäste bara mina misstankar, säger Pär Stensson.
Räddningstjänsten hyr lokalen av Lessebo kommun, som är fastighetsägare. Kommunen anlitade Anticimex för en ordentlig genomgång. Tidigare hade bara vissa åtgärder gjorts, som byte av filter och kontroller av ventilationen, men inget hjälpte.
Efter en genomgående undersökning av fastigheten i oktober och november förra året stod det klart: Kemiska lukter från plastmattor, fukt och mikrobiella skador förekommer i fastigheten. Det är fuktskador i väggarna och en betongplatta har gjutits direkt på marken, utan någon underliggande isolering. Något fuktskydd finns inte heller. När besiktningsmannen undersökte området fanns där mycket kraftig kemisk lukt. Dofterna kommer från tryckimpregnerat trä och i en yttervägg hittades förhöjda värden av bakterier och svampar.
Anticimex lämnar flertalet punkter på åtgärder som de tycker bör genomföras för att bli kvitt problemen. En helrenovering av kontorsavdelningen eller en nybyggnation är enligt företaget att rekommendera. Enligt Anticimex utredningsprotokoll bedöms personalens besvär komma från skadorna i byggnaden.
– Vi förstod ganska snart att det var ett större problem än vad vi kunnat tro, säger Pär Stensson.
Räddningstjänsten har kontinuerlig kontakt med samhällsbyggnadsförvaltningen på Lessebo kommun. Den administrativa personalen och ledningen ska lämna lokalerna så snabbt det går. Det blir antingen baracker intill fastigheten eller en ersättningslokal i centrala Lessebo. Utryckningsfordonen ska vara kvar på Storgatan, då besvären inte är så stora i den delen av fastigheten. Dessutom är inte utryckningspersonalen på plats i lokalen utan åker dit när larmet går.
– Vi förutsätter att lokalen kommer att renoveras och återställas, så att den blir frisk. Som jag har förstått det är Lessebo kommun på gång med att hitta en lösning, säger Pär Stensson.