Ännu en scen invigs på Grimsnäs i Ljuder

Grimsnäs herrgård ska bli en samlingsplats där besökarna kan njuta av både natur och kultur.
Lessebo • Publicerad 30 augusti 2013
Simon Svangren och Dennis Öberg ska underhålla.
Simon Svangren och Dennis Öberg ska underhålla.Foto: Johanna Ursjö
Mia Markmann är projektledare.
Mia Markmann är projektledare.Foto: Anders Karlsson
Den stora scenen invigdes av Arvingarna.
Den stora scenen invigdes av Arvingarna.Foto: Anders Karlsson
Paviljongen invigs i morgon.
Paviljongen invigs i morgon.Foto: Anders Karlsson
En försvunnen stödmur har återskapats.
En försvunnen stödmur har återskapats.Foto: Anders Karlsson

– Vi är på god väg. I morgon eftermiddag invigs paviljongen, som är en scen för lite mindre tillställningar säger Mia Markmann.

Hon driver Grimsnäs herrgård tillsammans med maken Sune och leder projektet Kultur i Ljuder. Lördagens evenemang arrangeras i samarbete med Musik i Glasriket. De har engagerat Simon Svangren och Dennis Öberg för att spela, sjunga och leda allsång.

– Vi ville uppmärksamma två ungdomar från Hovmantorp som är på väg upp, säger Margareta Löfström på Musik i Glasriket.

Genom projektet har Grimsnäs i sommar också fått en stor scen, där både Vissefjärda Teatergrupp och dansbandet Arvingarna har uppträtt.

– Där har vi lite kvar att göra. Byggnaden är bara grundmålad, förstås med linoljefärg, säger Mia Markmann.

Dessutom återstår en del arbete för att i samarbete med Skogsstyrelsen färdigställa vandringsleder, som ska lyfta fram den unika floran och faunan kring herrgården.

– Men skyltarna är klara.

Klar är också stödmuren, som är en stabil avgränsning av tomten. Den är helt nybyggd.

– Men hjälp av stenar från den gamla stödmuren, som hade gömts under jord. Jag fick se den första gången på ett hundra år gammalt foto.

Projektet innehöll pengar för att gräva fram den gamla muren, men inte för att bygga en ny. Den delen av att återskapa trädgården till en stil som påminner om förra sekelskiftet fick herrgården står för.

I projektet svarar ideella krafter för 30 procent av resurserna. Det handlar om att gräva och röja i trädgården, måla och bygga.

– Och vi hoppas att många ska dra nytta av mötesplatsen. Den får fritt användas av musik-, teater- och kulturföreningar om de bokar in sig i god tid, säger Mia Markmann.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.