Båt som inte sjösattes blev hittegods

Sommaren 2009 lades båten aldrig i Läen utan fick ligga kvar på land, nära hamnen.
– Där blev den hittegods och tillföll så småningom upphittaren, säger en förvånad Tobi Svensson, Lessebo.
Lessebo • Publicerad 16 juli 2010
Här låg Tobi Svenssons båt förra sommaren.
Här låg Tobi Svenssons båt förra sommaren.Foto: Sif Erlandsson

Tobi Svensson är medlem i Lessebo Båtklubb och hyr en bryggplats i båthamnen, strax intill badplatsen. Förra året kom dock hans plasteka inte i sjön. Därför låg den tillsammans med ytterligare sju eller åtta båtar kvar på en gräsplätt nära bryggorna.

– Det är kotym att vi har båtarna upplagda där. Jag var heller inte uppe vid sjön på hela sommaren, säger Tobi Svensson.

En person hade dock sett båtarna ligga där. Och anmälde fynden till polisen som upphittat gods. Polisen satte då i sin tur lappar på varje båt med uppmaning till ägaren att höra av sig före den 9 december. Det gjorde också alla utom Tobi Svensson eftersom han aldrig såg lappen.

Förra söndagen beslöt han dock att lägga båten i sjön, och lastade in motor och åror i bilen. På plats upptäcktes att ekan var borta.

– När jag polisanmälde det på måndagen fick jag veta vad som hänt, och att upphittaren fått båten! Jag anser dock inte att man kan betrakta båtar som är upplagda vid en båtplats som hittegods.

Närpolisen i Tingsryd blev förra året uppringd av en person som utgav sig agera för båtklubbens räkning. Klubben sades vilja ha en upprensning på platsen. Polisen följde sina rutiner och lappade hittegodset.

– Så måste vi som myndighet agera. I det här fallet är det lätt att vara efterklok. Kanske borde båtklubben ha gått ut direkt till sina medlemmar och hört efter vem som ägde båtarna, säger närpolisen.

Göran Alfredsson är kassör i Lessebo båtklubb, som har 125 båtplatser vid bryggor som klubben äger. Däremot är den plats där båtar av hävd vinterförvaras kommunal mark.

– Klubben har ingenting med detta att göra. Någon har agerat på eget bevåg, det är ett helt privat initiativ. Båtarna har inte stört oss. Hade vi velat ha bort dem hade vi skickat ut brev till medlemmarna. I det här fallet tycker jag också att polisen borde ha tagit kontakt med oss, säger Alfredsson.

Tobi Svensson har skickat in ett krav på skadestånd till polisen. Helst vill han ha tillbaka sin egen båt.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.