Annons

Bättre information om vilka aktiviteter alla barn kan delta i

Aktiviteter som glasblåsning, bordtennis och deckargåtor på biblio­teket är till för alla under sportlovet. Lessebo kommun informerar för första­ gången i sitt program om vilka aktiviteter som är tillgängliga för funktionsnedsatta.
Lessebo • Publicerad 18 februari 2014
Fritidsassistent Gunilla Aronsson med sportlovsprogrammet.
Fritidsassistent Gunilla Aronsson med sportlovsprogrammet.Foto: Sif Erlandsson

– Vi vill ju att så mycket som möjligt ska vara tillgängligt för alla sportlovslediga. Jag har kollat med alla föreningar som medverkar i programmet om och hur de kan ställa upp, säger fritidsassistent Gunilla Aronsson, Lessebo kommun.

Kommunen har i många år sammanställt de aktiviteter som föreningarna­ arrangerar i ett sportlovsprogram, från bio till ­olika uteaktiviteter, även utanför kommungränsen. I vilken mån dessa varit tillgängliga även för funktionsnedsatta har dock inte efterfrågats.

Annons

– Vi fick en tankeställare­ förra året. Då uppmärksammades att funktionsnedsatta inte riktigt vet vilka aktiviteter de kan delta i. Det tog vi till oss! säger Gunilla Aronsson.

Till vissa av arrange­mangen, märkta med en stjärna i programmet, kan en ledsagare behövas. I vissa fall kan den enskilde­ också utnyttja det så kallade­ Kompis­kortet. Lesse­bo kommun är sedan i höstas med i detta­ läns­övergripande system som ska göra det enklare för funktionsnedsatta att delta­ i olika aktiviteter.

– Kompiskortet gäller i de kommuner och för­eningar i länet som valt att vara med. Ansökan sker via kommunen. Kortet innebär att den kompis som följer med inte behöver betala för aktiviteten.

Assistansföretaget Humana har granskat de sportlovsprogram i Krono­bergs län som finns på nätet. Enligt dem är det bara Lessebo som informerar om aktiviteter där funktionsnedsatta kan delta utifrån tillgänglighet.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons