Betyget på företagsklimatet i kommunen har stigit

Kommunens näringslivsutvecklare är ändå rätt så nöjd med Svenskt Näringslivs senaste ranking, trots tolv steg bakåt.
– Vi har förbättrat de faktorer vi kan styra, säger Helen Karlsson.
Lessebo • Publicerad 7 maj 2010
Lessebo kommuns näringslivsutvecklare Helen Karlsson.
Lessebo kommuns näringslivsutvecklare Helen Karlsson.Foto: 

Svenskt näringsliv släppte i tisdags sin rankning över företagsklimatet i landets 290 kommuner. Lessebo föll då från plats 110 ner till 122, men ligger fortfarande på en stabil nivå.

– Aldrig roligt att tappa, vi vill ju behålla vår plats. Jag får kanske visa mig ute lite mer på företagen, säger kommunalråd Monica Widnemark (s).

Näringslivsutvecklare Helen Karlsson har grans-kat siffrorna bakom totalrankningen. En tredjedel bygger på ren statistik gällande sådant som företagande, nyföretagande och andel personer i arbete där siffrorna är röda.

– Vi tappar bland annat på grund av arbetslös-heten som vi inte kan påverka, säger hon.

Den enkät som sändes ut till företagen hösten 2009 och som rankningen bygger på ger en betydligt ljusare bild. Plussiffror har bland annat kommunala tjänstemäns och politikers attityder till företagande samt kommunens service till företagen. Däremot får tillgången på kompetent arbetskraft och infrastrukturen, som tele- och IT-nät, underbetyg.

– Vilket vi hoppas rätta till när projektet fiber Lessebo nu drar i gång.

I enkäten efterfrågas också ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen. Där har siffrorna stadigt rakat i höjden från bottenåret 2006 då Lessebo låg på plats 268 (totalrankning 2006 var 257). I dag ligger Lessebo på plats 81, en uppgång med tre platser från 2009.

– Att tillgodose tillgången på arbetskraft med relevant kompetens är en sak vi kan jobba med. Bland annat kallar vi företagen till ett möte nu i juni för att se vad de saknar. Det är en viktig fråga när konjunkturen börjar vända.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.