Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brandmän blir utan motorsåg

Arbetsmiljöverket har skärpt säkerhetskraven för att använda motorsåg yrkesmässigt.
Men utbildningspaketet för landets brandmän blev klart så sent i höst att de flesta får klara sig med bågsåg från nyår.
BÅGSÅGPer Pettersson, chef för RÖK, med bågsåg i?stället för motorsåg. FOTO: ANDERS KARLSSON
BÅGSÅGPer Pettersson, chef för RÖK, med bågsåg i?stället för motorsåg. FOTO: ANDERS KARLSSON
Foto: 

– Vi har alltid haft med oss en liten bågsåg för insatser i trånga utrymmen. Men nu har vi fått köpa in sågar av standardmodell, säger Per Pettersson, chef för Räddningstjänsten Östra Kronoberg.

Bågsågen är verkningsfull, särskilt om den hanteras av två man, som drar växelvis.

– Men det är ett tungt arbete och man tappar värdefull tid jämfört med att använda motorsåg, säger Per Pettersson.

Hans personal har också tillgång till bensindriven motorkap.

– Den klarar blandat material och spikar bra, men har litet skärdjup.

Sedan finns också en tigersåg för trånga utrymmen och yxor. Men motorsåg krävs när man ska komma åt vissa brandhärdar i hus eller snabbt kapa enstaka nedfallna träd.

– Det kan handla om att hjälpa fram en ambulans vid nödläge, säger Per Pettersson.

Räddningstjänsten Östra Kronoberg omfattar Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge. Där har man fått plocka bort motorsågarna ur sina 16 räddningsfordon. Anledningen är att kraven för dem som arbetar yrkesmässigt med motorsåg skärptes vid nyår och att räddningspersonalen inte hunnit utbildas.

Det kan förvåna då Arbetsmiljöverkets nya krav på motorsågskörkort i åtta olika klasser, med praktiska och teoretiska prov, infördes 2012. Men övergångsregler har gällt tills i år för att alla berörda skulle hinna utbilda sig. Ändå har Sveriges brandmän kommit på efterkälken.

– För att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav skulle vi ha behövt satsa minst 1,3 miljoner på att utbilda våra 200 medarbetare, säger Per Pettersson.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har velat få igenom skräddarsydda och därmed mindre dyra utbildningskrav för brandmän.

– Men kommunikationen med Arbetsmiljöverket tog väldigt lång tid.

Nu vet alla räddningstjänster vad som gäller. Men den anpassade utbildningen tar cirka 40 timmar per man. Det kan jämföras med att deltidsbrandmän övar 52 timmar om året.

– Därför startar vi med 40 personer som beräknas vara klara på tre månader, säger Per Pettersson.

Läs mer