Brandstationer hotas av stängning

Arbetsmiljöverket hotar med 300 000 kronor i vite och stängning av brandstationerna i Hovmantorp och Skruv, om inte alla brister avhjälps.
Lessebo • Publicerad 2 mars 2012

-Vi har skissat på lösningar och siktar på att bli klara före semestern, säger teknisk chef Leif Gummeson.

Det innebär att kommunen sätter upp ett högt tempo för att rätta till brister som avslöjades redan i april 2009. Då krävde Arbetsmiljöverket åtgärder inom tre månader. Räddningstjänsten Östra Kronoberg (RÖK) kontaktade kommunen och en handlingsplan upprättades. Men inga fel blev avhjälpta och Arbetsmiljöverket följde inte upp sitt beslut.

Lessebo kommun visade politisk vilja genom att anslå 3,0 miljoner 2010 till ombyggnad av brandstationen och utrymmena för kommunens gata/parkanställda i Hovmantorp. Men anslaget flyttades först till 2011 och sedan till 2012-2014, då också minskat till 2,4 miljoner. Då tröttnade Brandmännens riksförbund. Man kontaktade Arbetsmiljöverket som upptäckte att Lessebo kommun inte alls gjort vad man lovade 2009.

-Och det trots att vi hade tagit upp lokalproblemen vid flera träffar med RÖK:s förbundsledning, säger ställföreträdande räddningschef Mats Johansson.

Arbetsmiljöverket gjorde sin nya inspektion den 16 december och kom med långa kravlistor. Allt ska vara klart den 1 september. Annars får Räddningstjänsten inte använda lokalerna och årets anslag på 500 000 kommer inte att räcka långt, enligt fastighetsingenjör Göran Borg.

Vid ett besök den 6 februari fann Arbetsmiljöverket att inget av felen hade åtgärdats av Lessebo kommun. Nu har man skickat förelägganden till RÖK, där varje krav på åtgärd har förenats med hot om vite, på tillsammans 300 000 kronor.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.