Annons

Brukskontoret byggs om till galleri

Kosta Boda Art Gallery blir större när brukskontoret förvandlas till galleri och fylls med konstglas från Kosta, Orrefors och Åfors.
Lessebo • Publicerad 24 februari 2014
Brukskontoret blir nu galleri. Byggnaden från 1845 är redan sammanbyggd med den utställningshall som skymtar till höger och som är ritad av Bruno Mathsson.
Brukskontoret blir nu galleri. Byggnaden från 1845 är redan sammanbyggd med den utställningshall som skymtar till höger och som är ritad av Bruno Mathsson.Foto: Sif Erlandsson

– Det är en jättesatsning! Vi vill visa upp mer konstglas än tidigare och ger det en helt ny hall. Det handlar om att bjuda besökarna på fina upplevelser i fina miljöer, säger Thomas Hagström, chef för turism, konstglas och butiker inom Orrefors Kosta Boda.

Satsningen är ett led i marknadsföringen av Kosta glasbruk och övriga attraktioner i närområdet. Orrefors Kosta Boda har även börjat bjuda dit internationella kunder som får träffa formgivarna, se arbetet i hyttan, titta på konstglas och bo på hotellet. Nyligen var en grupp från Karibien i Kosta under två dagar.

Annons

– Vi har sett ett ökat intresse för konstglas – försäljningen har gått upp. Detsamma gäller för de serviser som tillverkas här på bruket.

Samarbetet stärks mellan Kosta glasbruk och Kosta Boda Art Hotel, bland annat när det gäller utställningar.

– Det blir mer konstglas både här och i hotellets lounge. Tre–fyra utställningar om året planeras. Vi har ett fantastiskt hantverk och ett fantastiskt glas att visa upp, säger Thomas Hagström.

Konstglas från glasbruken i Kosta, Orrefors och Åfors har visats på mässor och utställningar världen över. En del av detta ställs framöver ut i brukskontoret som håller på att renoveras och där en eller två konstnärer delar på ett rum.

– Det blir inte bara glas. I exempelvis Erika Lagerbielkes rum visas hennes skisser till kronprinsessglasen, och i Anna Ehrners rum en matta hon har designat, säger konst­ansvarig Kjerstin Ask.

Nya Kosta Boda Art Gallery kommer att öppnas för allmänheten vid vernissagen av Glaskonst 2014 helgen 26–27 april.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons