Annons

De styrande i Lessebo får sätta sig i skolbänken

Lessebos nämnder saknar ordnade former för intern kontroll av sin verksamhet.
Politiker och tjänstemän får svidande kritik av revisorer och ska sätta sig i skolbänken.
Lessebo • Publicerad 15 oktober 2012

– Nu gäller det att kavla upp ärmarna, säger Monica Widnemark (S).

Som kommunalråd har hon det yttersta ansvaret för att verksamheten bedrivs effektivt, säkert och ändamålsenligt för medborgarna.

Annons

Kommunens lekmannarevisorer med Staffan Bergström (C) i spetsen ville veta hur det var med den saken. De anlitade PWC för att granska kommunens arbete med kontroll och uppföljning av ekonomi, prestationer och kvalitet.

Granskningen har genomförts genom intervjuer med nämndernas högsta politiker och respektive förvaltningschef, samt ekonomichefen och bygg- och planchefen. Det visade sig att Lessebo kommun på alla plan saknar reglemente för intern kontroll av verksamhet och ekonomi.

– Vi har just börjat titta på detta, säger Monica Widnemark.

Kommunfullmäktige har fastställt anvisningar för intern kontroll av ekonomiska transaktioner, som utgår från lagen om kommunal redovisning. Enligt anvisningarna ska nämnderna varje år göra stickprov på bokföringen. Men det har aldrig skett.

I kommunstyrelsen är tjänsteskrivelser ibland så torftiga att de tas bort från föredragslistan. I socialnämnden händer det att ärenden behöver kompletteras eftersom besluts- underlagen väcker nya frågor.

Efter hård kritik från skolinspektionen 2009 har utbildningsnämnden arbetat hårt med kvalitetsredovisning inför en ny inspektion i höst. Socialnämnden har precis börjat. Tekniska nämnden ansåg att verksamheten var säkerställd när det inte kom några klagomål. Plan- och miljönämnden ansåg att interkontroll inte behövdes, då verksamheten fungerade så bra.

– Vi vet inte hur mycket vi gör. Det gäller att hitta enkla sätt att mäta och hantera detta, säger Monica Widnemark.

PWC konstaterade att politiker och tjänstemän behöver höja sin kompetens och de har börjat med en halv dags konferens på Björkängen i Kosta.

– Och vi ska jobba vidare, säger Monica Widnemark.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons