Annons

En bok tryckt på returpapper – nytt viktigt steg i Lessebo Papers samarbete med Bonnier

Karl-Adam Bonnier ler från omslaget på sin färska självbiografi. Boken är den första som trycks på återvunnet papper från Lessebo.
– Vi har stora ambitioner med detta pappret, säger Lessebo Papers vd Jens Olson.
Lessebo • Publicerad 16 juni 2024 • Uppdaterad 20 juni 2024
Vd Jens Olson med två exemplar av de nytryckta böckerna. Han har höga förväntningar på samarbetet med Bonnier Books.
Vd Jens Olson med två exemplar av de nytryckta böckerna. Han har höga förväntningar på samarbetet med Bonnier Books.Foto: LENA GUNNARSSON

I början av förra året inledde bruket ett samarbete med Bonnier Books. Då hade de tillsammans med tryckeriet Livonia Print i Riga tagit fram ett speciellt papper som ger litet klimatavtryck.

I fjol tryckte Bonnier 3,2 miljoner böcker på det pappret. Det motsvarar uppåt 15 procent av Lessebo Pappers produktion i vikt.

Annons

– Det har varit en jättefin tillväxtresa med Bonnier, säger Jens Olson.

Han berättar att även andra kunder har visat intresse för pappret och att med hjälp av de kunna minska sitt koldioxidavtryck.

Nu tar Lessebo Paper, Bonnier Books och Livonia Print nästa steg i samarbetet. Ett papper för högkvalitativ tryckning gjort på returpapper har tagits fram. Den första boken tryckt på det nya pappret har precis kommit ut: entreprenören Karl-Adam Bonniers ”En ny tid”.

Servicemannen Ludvig Lundgren, kommunikationsansvariga Ebba Ingvarsson och vd Jens Olson, visar hur returpappret hanteras på bruket.
Servicemannen Ludvig Lundgren, kommunikationsansvariga Ebba Ingvarsson och vd Jens Olson, visar hur returpappret hanteras på bruket.Foto: LENA GUNNARSSON

– Vi är väldigt nöjda för det har tagit nästan ett år för att få fram pappret och att äntligen vara i mål är jätteskönt. Bonnier har, precis som andra bokkunder, höga krav när det kommer till papperskvalitet, säger Ebba Ingvarsson, kommunikationsansvarig på Lessebo Paper.

Att använda returpapper är inte ovanligt. Att få det till en kvalitet som går att trycka böcker på är däremot unikt, enligt Jens Olson.

– Toleransen på detta pappret är bredare än på annat papper som vi har. Vi kanske inte kan göra den där färgmatchningen. Om vi får tillbaka papper som är lite gult tonat då blir den här omgången lite gulare naturligtvis. Det är ju där vi har charmen med återvunnet.

Han visar en bal med sönderklippt returpapper från det lettiska tryckeriet. Det blötläggs och mixas till en massa som sedan går ut på pappersmaskinen. Det dånar när valsarna formar, värmer, pressar och torkar ut pappersmassan. Till sist fångas pappret upp på en jättelik rulle. Det krävs returpapper av viss kvalitet för att det ska fungera.

Peter LundgrenLessebo Paper kör den nya returpappret i pappersmaskinen.
Peter LundgrenLessebo Paper kör den nya returpappret i pappersmaskinen.Foto: LENA GUNNARSSON

Nu när det återvunna pappret lanseras har Lessebo Paper sett till att bygga upp ett lager för att kunna leverera till intresserade kunder med kort varsel.

– Det är väldigt spännande att komma ut och prata med kunder om den här produkten. Vi ser att marknaden efterfrågar den här typen av papper, säger Ebba Ingvarsson

Hur stora volymer som Lessebo Paper kan leverera är okänt. Det beror på tillgången på returpapper. För att transporterna inte ska innebära någon extra belastning på miljön, är upplägget att lastbilarna som kör tryckpapper till det lettiska tryckeriet tar med sig returpappret tillbaka till Lessebo.

Annons

– Vi har definitivt så mycket att vi kan sälja stora volymer i framtiden, säger Jens Olson.

Lessebo Paper sysselsätter runt hundra personer. Bolagets försäljning minskade förra året från 497 till 420 miljoner kronor. Jens Olson förklarar det med att 2022 var ett exceptionellt år med en dopad efterfrågan efter pandemin. 2023 präglades däremot av lågkonjunktur.

Samtidigt har bolaget kunnat minska sina kostnader, bland annat genom att gå ner i skift och dra ner på personalen. Det gjorde att vinsten blev lite större 2023 än året innan. Jens Olson vill dock inte uppge någon exakt siffra än.

– Det går bra. Det snurrar på. Vi har många spännande projekt och samarbeten på gång, säger han.

Johan PerssonSkicka e-post
Lena GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons